100 jaar voetbal in Torhout

Patrick Demarest

20/12/2019
sport vereniging

Op zondag 15 december werd Torhout KM door het Lokaal Bestuur Torhout gehuldigd naar aanleiding van 100 jaar voetbal in de stad. Plaats van het gebeuren: het atrium van het stadskantoor.

Persverantwoordelijke Peter Verplancke grasduint in de geschiedenis van het voetbal: "Kort na de oorlog 1914 -1918 werd in Torhout, door een groepje gestrafte soldaten uit een strafcompagnie, onder leiding van sergeant Callens en Sergeant – Majoor Van Craeynest, het idee opgevat, om een voetbalploeg te vormen! Op 24 februari 1919 ontstond dan Football Club Thourout! Er werd toen gespeeld met legerschoenen want echte voetbalschoenen bestonden toen nog niet! "

"Bij deze jongens liep er een zekere Albert Bekaert, hij zou later de eerste voorzitter van de club worden."

"Op 2 september 1920 sluiten ze aan bij de KBVB als Football Club Thourout, als 10de West-Vlaamse vereniging onder stamnummer 110 en werken hun wedstrijden af op de Paardemarkt en met de Torhoutse kleuren 'groen – wit – zwart'. Het lokaal was toen Gasthof De Zwaan! FC Thourout speelde toen in 3de provinciale afdeling!"

Tweede club

"In 1926 ontstaat er onenigheid tussen de 2 ondervoorzitters, beiden lederhandelaar, en dus niet verwonderlijk over de levering van het leder voor de voetbalschoenen."
"Zo ontstond Sportkring Torhout! Hun terrein was gelegen langs de Kortemarkstraat en later langs de Brildam! De kleuren van Sportkring werden zwart – wit en ze kregen het stamnummer 822!"

"In 1931 krijgt de club een eerste supportersclub, de Lustige Supporters! Hun eerste lokaal was toen ‘de Victoria! Later werd dat o.a. de Wachtzaal, Graaf Hapken, de Karpel, om uiteindelijk te belanden in Café de Flandria aan het station in Torhout!"

Het bestuur der Lustige Supporters 1949-1950: bovenaan Omer Vanheessen (met vlag) en Maurice Demey; zittend v.l.n.r.: Theofiel Bauwens, Georges Rommelaere, Andre Vandecasteele en Fernand Lamaire. Voorzitter Kamiel Nollet ontbreekt.

"De grote bezieler was toen Georgeske Rommelaere, en op heden is dit onze Willy Persyn. In 1953 kochten ze de kantine met beruchte buzestove op de Velodroom en schonken die in 1990 terug aan KVK Torhout. Later werd daar een nieuwbouw op gezet."

Eerste titel

"Het eerste sportieve hoogtepunt is de eerste titel in het seizoen 1937-1938 in 2de gewestelijke en waarvoor zelfs een speciale trein de talrijke supporters naar Poperinge voerde. Maar W.O. 2 wierp roet in het eten zodat er weer een reeks lager moest gespeeld worden. Maar geen nood: in het seizoen 1948- 1949 beukt FC de poort naar 1ste provinciaal opnieuw open. Onlangs is de laatste nog levende speler van die ploeg, Charles Devos, overleden."

"Hij was trouwens de schoonvader van de enkele dagen eerder overleden Marcel Winne. Zelf in 1969 als 16-jarige in het eerste elftal gekomen en door velen nog steeds beschouwd als de beste doelman ooit op De Velodroom."

Hector Tanghe

"In dat ploegske van 1948 liep er daar nog ééntje rond, die luisterde naar de naam van Hector Tanghe! Geboren op 21 mei 1920, speelde Hector, als 17 -jarige, reeds in het eerste elftal van de club Dit was de start van zijn, nooit geziene carrière als speler, trainer en bestuurslid!"

"Hector trainde zowel het eerste elftal, als de reserven en alle jeugdploegen! Ik vergeet nooit de verhalen dat Marcel Winne bij slecht weer als doelman in de living van Hector moest gaan trainen. Daarbij sneuvelde soms wel eens iets van het meubilair, maar dat was bijzaak… Daarbovenop trok hij ook nog een belangrijke sponsor binnen! Daarnaast was hij ook materiaalmeester en op de koop toe, zorgden zijn vrouw Maria en de dochters voor de koffie! Hectortje, zoals hij door iedereen werd genoemd, was niet weg te denken op de Velodroom! Met zijn legendarische rode training van de Flandria trainde hij de jonge gastjes met hart en ziel en als beloning voor de inzet, kregen ze dan een groen zuurtje!

"En buiten de trainingsuren, deed hij ook nog aan rekrutering aan de schoolpoorten van de lagere school in de Papebrugstraat, hopende nieuwe voetballertjes te kunnen aansluiten!"

"We mogen dan wel gerust stellen, dat Hector de rode draad was in de geschiedenis van Club Torhout! Daarom verdient Hector nog altijd een standbeeld op de Velodroom! De naam Hector Tanghe stadion zou hier dus zeker ook niet mis staan!"

Tweede supportersclub

"Ondertussen in 1947 zag de 2de supportersclub, De Clubboys het levenslicht. Pioniers waren oa Camiel Deroo (+) en Deblauwe Roger (+), waarvan we spijtig genoeg in de laatste jaren ook afscheid moesten nemen. Hun lokaal is nog steeds gevestigd in Jeugdlokaal De Velodroom!"

"In 1951 vond de verhuis naar het huidige stadion De Velodroom plaats. Maar in 1955 zakt FC naar 2de provinciaal en dan beginnen de magere jaren, waarbij op een zeker moment (1959 - 1960) ze op de laatste wedstrijd nog een punt moesten behalen tegen de toekomstige vice-kampioen, WS Houthulst. Hier vermeld ik toch de naam van kapitein Miel Vandermeersch, Mieltje in de volksmond, die in een bepaald seizoen zijn medespelers zo ver kreeg dat ze een seizoen gratis afhaspelden aangezien er geen geld meer in kas was! Misschien een tip in geval van…."

Drie broers

"In de periode 1956 -1958 speelden zelfs 3 broers samen in het eerste elftal! Ze luisterden naar de namen Roger, Raf en Daniel Vanmaele! Daniel verliet Torhout in 1958 om zijn carrière verder te zetten bij Kortrijk Sport maar kwam in 1967 terug naar FC Torhout. In 1967 komt ook de kentering. Na 2 eindrondewedstrijden, tegen SK Vlamertinge en BS Avelgem stijgt FC opnieuw naar 1ste provinciaal!"

Daniël Vanmaele

"We mogen wel stellen dat de periode van 1966 - 1971, de periode was van speler en trainer Willy Sanders! Hij loodste immers de club in 4 jaar van 2de provinciaal naar bevordering! Spelers die mee speelden met de Willy waren o.a. Eddy Vanhaerens, Freddy Bauwens, Roger Balbaert, Marcel Winne en Roger Steelandt In 1969, exact bij het 50-jarig bestaan van de club wordt tegen WS Ieper voor het eerst de poort naar nationaal voetbal ingebeukt."

VK Torhout

"In 1970 krijgt FC een beheerraad en een Vlaamser naam namelijk; VK (VoetbalKlub) en ook een 3de supportersclub, de Vrije Supporters ziet het levenslicht. Lokaal werd de “De Zwarte Leeuw” en is trouwens tot op heden nog steeds daar gevestigd! De voorzitter was Mieltje Vandermeersch, later nam Ignace Becelaere de fakkel over! Ignace was de zoon van voorzitter Albert Becelaere!"

"In 1974 wordt opnieuw gezakt en het jaar erop opnieuw gestegen. Dit scenario doet zich later nog een paar keer voor. Ondertussen had de club achtereenvolgens de volgende voorzitters gehad: Albert Bekaert, Edmond Bekaert, Albert Becelaere en Charles Hollevoet. "

"De periode van VK in de jaren 80 was ééntje met vallen en opstaan! Het was trouwens huppelen van 1ste provinciaal naar bevordering en omgekeerd!"

Nationale militaire ploeg

"Op donderdagavond 17 april 1986, speelde KVK een vriendschappelijke wedstrijd tegen de Nationale Militaire Ploeg en dit met o.a Enzo Scifo, Marc Degryse, Jacky Matthyssen en Stefaan Demol!"

"De uitslag was 1 – 2 voor de Jassen met doelpunten van Hugo Vandenheede voor KVK en Demol en Degryse voor de Jassen!"

"En dan komen we aan 1992. SK, op een zeker ogenblik nog in 4de provinciale was op zijn sokken naast de VK in 4de nationale gekomen maar in dat jaar zakken beiden opnieuw naar 1ste provinciaal!"

Torhout 1992 KM

"En dan gebeurt het onmogelijke, wat niemand ooit kon vermoeden, beide aartsvijanden smelten samen en gaan als Torhout 1992 KM verder, onder stamnummer 822 en met de kleuren zwart-wit-groen. Charles Hollevoet wordt voorzitter, Oswald Bossuyt neemt in 1995 over. Na diens overlijden zouden Joel Willem en later Dick Dhoore, onze huidige voorzitter, de fakkel overnemen."

"Na 2 jaar 1ste provinciaal stijgt de club opnieuw naar 4de nationale en in 1998 zelfs naar 3de nationale en dit voor 2 seizoenen. In 2000 wordt opnieuw gezakt maar in 2001 na een heroïsche wedstrijd wordt de plaats in 3de nationale terug ingenomen."

"In 2001, een donderslag bij heldere hemel: een deel van de SK-clan vond het welletjes en gaat opnieuw op eigen benen gaan staan."

"In 2005 staan we zelfs even dicht bij tweede klasse na een derde plaats, maar in de eindronde liep bij OH Leuven ene Sterchele rond en die zorgde er in zijn eentje voor dat zij de overgang maakten."

3de amateur

"In 2008 neemt huidig trainer Didier Degomme aan de jaarwisseling over van Mario David maar zakken we toch terug naar Bevordering. In oktober 2008 komt voorzitter Bossuyt te sterven, maar datzelfde seizoen in 2009 schenkt de ploeg zijn vrouw Mariette een mooi cadeau en stijgen we terug naar Derde klasse via de eindronde met de legendarische wedstrijd in Bertrix."

"In 2016 krijgen we de omvorming naar tweede amateur en dan beginnen de sukkeljaartjes waarbij het onvermijdelijke gebeurd. We zakken in 2018 terug naar 3de amateurs klasse (de nieuwe naam voor bevordering) waar we nu al anderhalf seizoen onder de verwachtingen presteren. Maar degraderen mogen we niet doen!"

Zie meer: [wppa type="slide" album="1357"][/wppa]

(c) Apriotief
bigpic
Foto 1 van 16
bigpic
Foto 2 van 16
bigpic
Foto 3 van 16
bigpic
Foto 4 van 16
bigpic
Foto 5 van 16
bigpic
Foto 6 van 16
bigpic
Foto 7 van 16
bigpic
Foto 8 van 16
bigpic
Foto 9 van 16
bigpic
Foto 10 van 16
bigpic
Foto 11 van 16
bigpic
Foto 12 van 16
bigpic
Foto 13 van 16
bigpic
Foto 14 van 16
bigpic
Foto 15 van 16
bigpic
Foto 16 van 16
Foto 1 van 16
Foto 2 van 16
Foto 3 van 16
Foto 4 van 16
Foto 5 van 16
Foto 6 van 16
Foto 7 van 16
Foto 8 van 16
Foto 9 van 16
Foto 10 van 16
Foto 11 van 16
Foto 12 van 16
Foto 13 van 16
Foto 14 van 16
Foto 15 van 16
Foto 16 van 16