50 jaar 't Kasteeltje

Patrick Demarest

16/07/2023
Sociaal

Tordale is een Torhoutse organisatie die jongeren en volwassenen met een kwetsbaarheid ondersteunt, flexibel en op maat. Zo kunnen ze zelf hun leven uitbouwen! Tordale is opgericht in 1969 en ‘t Kasteel vier jaar erna, in september 1973. Het team en de bewoners zijn dan ook bijzonder trots op hun gouden jubileum! De festiviteiten hiervoor vinden plaats van 1 tot en met 10 september 2023: ‘t Kasteel presenteert “hun talenten, de buurt, kunst en tal van randactiviteiten”.


‘t Kasteel is een groepswoning van Tordale voor volwassen cliënten op een groen domein. ’t Kasteel is een prachtig, statig herenhuis met een grote, gezellige stadstuin. Achteraan in de tuin bevinden zich de studio’s van de Torre waar cliënten zelfstandig wonen in de nabijheid van het groepsgebeuren. ‘t Kasteel en de Torre zijn gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Het stadcentrum en station liggen op wandelafstand.

Tijdens de tiendaagse strijkt ook “Buren bij Kasteel” opnieuw neer in ‘t Kasteel. Maar liefst 15 kunstenaars stellen er hun werken tentoon tijdens de weekends, telkens van 10 tot 18 uur.

Jurgen Dewaele is één van de 15 kunstenaars en ook bewoner van ’t Kasteel. Hij maakte de mooie tekening voor  de affiche. Vrijwilliger, ancien-Tordalien en kunstenaar Paul Ryheul ondersteunde Jurgen voor het grafische luik. Vrijwilliger en kunstenaar Daniël Joseph is nauw betrokken in de werkgroep en vormt de schakel met het stadsbestuur van Torhout.

Dimitri Rosselle:

“Ik werk al een aantal jaar in Tordale maar ben nog maar sinds eind februari 2023 de nieuwe teamcoach van ’t Kasteel en de Torre. Als nieuwkomer werd ik als het ware onmiddellijk ‘meegezogen’ in de werkgroep Kasteel 50 J… van een enthousiaste groep gesproken!
Voor mij persoonlijk is het een fijne beleving en ik kan niet wachten tot het september is. We zijn onze sponsors en vrijwilligers dankbaar dat we dit mooi evenement op touw kunnen zetten!”


‘t Kasteel slaagt er ook in om de buurtbewoners mee te betrekken in de festiviteiten: een fotozoektocht en historische buurtwandeling. Daarnaast komen aan de huizen in de omgeving een 40-tal foto’s van buurtbewoners met als doel elkaar beter te leren kennen.


Daarnaast loopt nog een artistiek schoolproject zodat ook de Torhoutse lagere schoolkinderen ‘t Kasteel leren kennen. En wie de affiche ophangt kan bovendien een mooie prijs winnen.


Last but not least: iedereen is welkom en alle activiteiten zijn gratis!