64 klassen naar de bib

Patrick Demarest

06/03/2024
Actua

Van 26 februari tot en met 29 maart kunnen de Torhoutse basisscholen intekenen op tal van gratis activiteiten in de bibliotheek. Dan is het jeugdboekenmaand, de drukste periode voor het bibteam. Dit jaar is het centrale thema Sport en spel. 64 klassen tekenden al in.

(Het vierde leerjaar van GVB Wijnendale.)

Het worden weken van plezier maken en doorzetten, van verbeelden en sterk worden. Want spelen en bewegen zijn goed voor je. En wat is lezen anders dan gymnastiek voor je hoofd en je hart? Vorig jaar kreeg de bib maar liefst 60 klassen over de vloer en ook dit jaar wordt er druk geboekt. Op dit moment staan liefst 64 klassen gepland.

Schepen van cultuur en bibliotheken Lieselotte Denolf: "Kinderen op een speelse manier de kracht en pracht van boeken en verhalen aanreiken is een van de hoofddoelstellingen van de bib. Het team staat vol enthousiasme klaar om de klassen te ontvangen. Vorig jaar bereikten we meer dan 1000 kinderen met het mooie educatieve aanbod. En ook dit jaar hopen we rond het thema 'sport en spel' dit aantal te evenaren." 

Programma kleuters

Met de oudste kleuters werkt de bib rond het prentenboek 'Kampioenen' van Fiona Rempt. Eekhoorn weet te melden dat er een sportdag wordt gehouden in het bos en dat hij daarvan de kampioen zal worden. Maar ja, dat willen alle andere dieren ook. Iedereen gaat meteen oefenen …

Programma lagere school

De leerlingen van het 1ste en 2de leerjaar ontdekken het verhaal 'De koning zonder spierballen' van Levina Van Teunenbroek. De koning heeft een heerlijk leven met zijn lieve koningin en slimme dochter. Alleen is hij een beetje lui geweest en nu past hij niet meer in zijn bubbelbad. Tijd om weer fit te worden! 

Het 3de tot en met het 6de leerjaar speelt het digitale Bibster-spel. Ze scannen codes, zoeken antwoorden op vragen over boeken en lezen en bewegen volop tijdens deze zoektocht..

Kruisbestuiving met sportthema's

Met een thema als sport en spel breekt de Jeugdboekenmaand buiten de muren van de bib en binnen bij de collega's van de sportdienst. Zowel in het toeschouwerslokaal 'De vuurtoren' van het zwembad als in de inkomhal van Sporthal B staat een kastje met boeken, strips, … om het de wachtenden wat aangenamer te maken. Want boeken lezen, dat hoeft niet enkel in de bib. De collega's van de sportdienst staken graag een handje toe en stelden sportmaterialen ter beschikking.