Buren bij 't Kasteel van 24 september tot 3 oktober

Patrick Demarest

27/06/2021
Cultuur

"Een artistiek en sociaal project in de binnenstad", zo omschrijft Daniël Joseph de tentoonstelling van 20 kunstenaars, het optreden van Dreun, de concerten, de schoolactiviteit, het vrij podium en de buurtspelnamiddag die van 24 september tot en met 3 oktober plaats vinden in het Kasteeltje van Tordale in de Lichterveldestraat.

Daniël Joseph: "De eerste aanleiding tot het opzetten van dit project was dat  “buren bij kunstenaars”  , het jaarlijkse kunstevenement in de provincie  niet doorging in  2020. Een aantal kunstenaars bleven daarmee op hun honger zitten om iets te kunnen opzetten en hun werk tentoon te stellen."

"Daar er op de locatie van ' Het Kasteel' in het recente verleden al een paar tentoonstellingen waren, leek dit een ideale plaats om iets te organiseren en tevens is er het grote voordeel dat er een grote tuin is die heel wat mogelijkheden heeft."

Locatie

"De locatie zelf, Het kasteel van Tordale, met zijn werking voor mensen met een beperking, huldigt sterkt het principe van ' inclusie ' . Men wil met andere woorden de cliënten zoveel mogelijk laten participeren in de buitenwereld maar ook de buitenwereld binnenhalen, binnen het domein, binnen de werking..."

Werken aan verbondenheid

"Als we zien dat het gebouw van de ' Peerdeposterij' ingenomen wordt door “ de Beelderij “, dat er daarnaast ook een aantal assistentiewoningen zijn..."

"Als we zien  dat er binnen de hoek van de Rijselstraat , Tinnenburgstraat, Lichterveldestraat en zijn direct  omliggende straten, een grote bedrijvigheid is.
Als we zien dat er veel doorgaand verkeer is, dat er eigenlijk weinig verbondenheid is tussen de bewoners ( ongeveer 300 adressen !).” Ze “ behoren niet echt tot een stadsdeel, wijk,... lijkt het ons dat het werken aan meer verbondenheid zeker een opdracht is."

Verantwoordelijk

"En een van de eerste punten die  dit kunnen stimuleren is het elkaar beter leren kennen en elkaar ontmoeten. Dit zorgt er voor dat mensen zich meer gaan thuis voelen en zicht en kennis  hebben van de plaats waar ze wonen  en werken. Het zorgt er eveneens  voor dat mensen zich meer gaan verantwoordelijk voelen voor de plaats waar ze wonen en werken."

"Het leek ons daarom een grote opportuniteit om zowel het artistieke als het sociale te verbinden in een project."

"Omwille van de corona en zijn uitdoving  en de onzekerheid in hoeverre mensen hun activiteiten dicht bij elkaar willen doen, kiezen we er voor om in 2021 het luik uit te voeren dat zich het meest na de zomer afspeelt ( zodat we nog altijd zouden kunnen terugschakelen indien nodig) de tentoonstelling,…. en het meer sociale mee te nemen naar 2022."

Programma


  • op vrijdag 24 september om 19 uur opening van de kunsttentoonstelling met een inleidend woord, een stukje muziek door Wannes Slosse en een drankje. De werken van 20 kunstenaars zijn binnen en op het domein van ’ t Kasteel te bewonderen.
  • De kunstenaars:

    Adam Patrick, Cafmeyer Ria, Clybouw Leen, Cappelle Sofia, Depuydt Krist, Eeckeloo Jean-Marie, Slosse Paul, Mortier Ellen, Lemenu Johan, Vanryckeghem Frans, Joseph Daniel, Kindt Nick, Quartier Rudi, Rudy Cayzeele, Wesley De Glas, Jurgen Dewaele, Kevin Pyra, Wouter Decoster, Jeffrey Vandamme en  Vancompenolle Brian.

Verder is de tentoonstelling  vrij te bezoeken op zaterdag 25, zondag 26 , maandag 27, dinsdag 28, donderdag 30 september en zaterdag 2 en zondag 3 oktober van 10-18 uur.

- Op zaterdag 25 september 14 uur: optreden Dreun

- Op zondag 26 september 11 uur: zittend concert klarinetkwartet en diverse optredens

- Op maandag  27 , dinsdag 28 en donderdag 30 september: schoolactiviteit ( bouwen van een kasteel met bamboestokken, maken van portretten )voor vierde leerjaren lagere school  i.s.m. cliënten

- op zaterdag 2 oktober: vrij podium voor allen /volkstuinactiviteit /optreden Elie , en andere, springkasteel, ….

- op zondag 3 oktober 14 uur:  buurtspelnamiddag met om 17 uur een afsluitende burenreceptie.

De activiteiten zijn  gratis te bezoeken en er is tijdens de weekends een aangenaam terras met gelegenheid tot een drankje en hapje. 

De toegang tot het domein ’t Kasteel is doorlopend van vrijdag 24 september tot en met zondag 3 oktober tussen 10-18 uur. De toegang is gratis.