Campus Torhout van Hogeschool VIVES telt voor het eerst twee Chinese studenten

Patrick Demarest

17/06/2016
cultuur/onderwijs

De campus Torhout van Hogeschool VIVES telt reeds jaren buitenlandse studenten maar voor het eerst studeren er twee Chinezen. Ze verblijven hier nog tot 25 juni. Dit kadert in het samenwerkingsverband tussen het West-Vlaamse provinciebestuur en de provincie Zhejiang in China.

IMG_2339

Sabine Goeminne (Wingene), docent aan de campus Torhout, trok drie jaar geleden naar Hangzhou, een universiteitsstad in de provincie Zhejiang. Met de steun van het West-Vlaamse provinciebestuur en kaderend in docentenmobiliteit, gaf ze er les en bereidde ze er een eventuele studentenmobiliteit voor. Jorge Cottyn (Kortrijk), opleidingscoördinator aan de campus Torhout, trok er een jaar later ook heen in een Academic tour.
Resultaat was dat twee studenten van de bacheloropleiding in secundair onderwijs, lichamelijke opvoeding, er vorig academiejaar hebben gestudeerd: Thierry Dupuis (Blankenberge) en Christopher Dedeurwaerder (Menen). Opnieuw met steun van de provincie is Sabine Goeminne er dit academiejaar teruggekeerd. Gevolg was dat twee Chinese studenten, Cheng Shu en Qian Kexiang, intussen aan de campus zijn komen studeren. De banden met de Normal University, en dan specifiek met de faculteit lichamelijke opvoeding, zijn uitgebreid tot een relatie van vertrouwen.

12801168_543344752503175_2138116367680037903_n

Cheng Shu (Nikita) en Qian Kexiang (Kevin) studeren allebei lichamelijke opvoeding aan de Hangzhou Normal University in China. Ze namen aan VIVES een programma op met vakken in de campus Brugge binnen het internationale programma VICKIE en in de campus Torhout binnen de opleiding bachelor lichamelijke opvoeding. Ze logeerden in de Bruggestraat in het studentenhome, waar ze prima opgevangen werden door Claudine Moerman.

“Hun integratie verliep zeer vlot, dankzij de inspanningen van henzelf en de lokale studenten. Ze trokken zelfs mee naar de Ardennen op natuursportstage met de eerstejaars. We zijn ervan overtuigd dat de uitwisseling met de Chinese studenten zowel voor onze studenten van VIVES, voor de docenten en voor de Chinese studenten zelf een verrijking is geweest”, aldus nog Sabine Goeminne.