Dag van de Torhond

Patrick Demarest

28/05/2024
Actua

Het Lokaal Bestuur Torhout zet zijn hondenliefde in de kijker met de eerste Dag van de Torhond. Op zondag 26 mei konden hondjes en baasjes genieten van een toffe namiddag vol hondsdolle activiteiten. De officiële opening van de hondenlosloopweide aan de Koningshoek was samen met de inhuldiging van het herdenkingsmonument voor overleden (huis)dieren het hoogtepunt van de dag.

Het werd een regenachtige maar geslaagde eerste editie vol natte hond en kwispelstaartjes. Gelukkig kwam de zon geregeld bovenpiepen. Naast een infomarktje konden hondenliefhebbers deelnemen aan een gratis hondentombola, speelkameraadjes zoeken via doggy dating of aangepaste volkspelletjes zoals vier hondenkakjes op een rij en een kakje in een vuilbak werpen spelen. Die laatste bleken zeer populair, zag ook schepen van Dierenwelzijn Elsie Desmet: "Hondendrollen op het voetpad is een van de grootste frustraties van onze inwoners. Spijtig genoeg een moeilijk probleem om aan te pakken, ook al is het al jaren verplicht om zakjes mee te nemen en alles op te ruimen. Op een ludieke manier proberen we mensen bewust te maken dat hondendrollen opruimen en in de vuilbak gooien eenvoudig is. Als elk hondenbaasje zijn verantwoordelijkheid neemt dan blijft de stad fris en proper voor iedereen."

 

Hondenlosloopweide officieel geopend

De stad telt drie hondenlosloopweides waar honden in alle maten en kleuren welkom zijn om zonder leiband te ravotten. Hondenlosloopweide Koningshoek is een verborgen pareltje tussen de spoorweg en de Groene 62 en is bereikbaar via de Bruggestraat of de Sint-Jozefstraat. Door de ingebruikname in de coronaperiode kreeg dit plekje nog geen officiële opening en bleef het ook wat verstopt. Daar wou het lokaal bestuur verandering in brengen. Naast een kleine maar gezellige hondenweide vind je er ook een geboorteboomgaard en wilde bloemenweide. Een toplocatie om te wandelen en te vertoeven met je huisdier zegt ook schepen van Dierenwelzijn Elsie Desmet: "Ik kom hier graag wandelen met mijn eigen hondje Charlie omdat het een groene oase is dicht bij de stad. De Koningshoek doet echter bij de mensen nog geen belletje rinkelen en dat is natuurlijk zonde. Daar willen we met het lokaal bestuur verandering in brengen door hier de eerste Dag van de Torhond te organiseren."


Opening door de honden

De eer voor het openen van de hondenlosloopweide Koningshoek werd toegewezen aan de ereburgers van de dag, de honden zelf. Door te springen over, of kruipen onder het lint van de Torhoutse stadsvlag werd de weide officieel geopend en konden de honden vrij rondlopen, snuffelen en spelen. Buiten de losloopweides moeten de honden flink aan de leiband. Dit is niet alleen belangrijk om je eigen hond te beschermen, maar ook van cruciaal belang voor veel bange honden en mensen.


Herdenkingsplaats voor overleden dieren

Niet alleen honden, ook katten, cavia's, reptielen, vissen en vogels zijn voor velen deel van het gezin. Als ze er niet meer zijn, is het soms moeilijk om ruimte te vinden om te rouwen. "Mensen krijgen een gepast vaarwel en een eeuwige rustplaats. Bij dieren is het minder voor de hand liggend, volgens schepen van dierenwelzijn Elsie Desmet. "Huisdieren zijn levensgezellen en als ze overlijden zoeken we naar een manier om te rouwen. Met de Troostweide voor dieren willen we de mensen een plaatsje geven om hen te herdenken. Het herdenkingsmonument staat in de natuur en vanop het bankje kun je kijken naar de spelende honden in de losloopweide. Iedereen die het wenst kan de naam van zijn huisdier vereeuwigen op een naamplaatje."

Wat moet je doen?

Wil je jouw dier, ongeacht wanneer het is overleden, herdenken op de Troostweide? Voor 5 euro kan je een gepersonaliseerd houten naamplaatje aanvragen bij de dienst Milieu. Dit kun je met een koord bevestigen aan de boom bij de Troostweide of meenemen naar huis. Het Lokaal Bestuur Torhout werkt samen met het Vrij Technisch Instituut van Torhout die de naamplaatjes uit hardhout maakt. Vul het aanvraagformulier in via www.torhout.be/troostweide of contacteer de dienst Milieu via 050 22 11 39. Auteur en dichter Anna Crevits schreef een gedicht als ode aan onze overleden huisdieren. 'Want jij loopt altijd naast me' gaat over het verlies van je metgezel, makker en maatje. Alle rouwende baasjes kunnen een gedichtje als aandenken meekrijgen.


Want jij loopt altijd naast me


Mijn metgezel, mijn maatje,

doe nog eens lekker gek

en trek een lieve snoet

jij alleen raadt wel

wat dit me telkens doet

want jij loopt altijd

naast me op mijn pad

dat is heel wat 😉.

Jij bent al overal

hier en thuis

getroost ga ik daarom

nu ook naar huis

een laatste traan

likt aan mijn mond

ik hoor en voel je

rondom rond.


Makker, meid, tot altijd!


Anna Crevits voor Troostweide Torhout, 26.05.24


Stadsdichter Marc Coulier over honden...Woefel waffel


Woefel waffel

kwispelaar

vriend aan huis

besnuffelaar

superwachter

knuffeltaart

wandelaar

en kameraad

ballenraper

spring-in-'t-veld

hop

vertrek 

kom snel terug

ik wacht je op

je koek ligt klaar.