De 'Magie' van de Kunstacademie

Patrick Demarest

07/12/2023
Cultuur

De Kunstacademie van Torhout blijft floreren. De gemeenteraad keurde het lestijdenpakket van dit schooljaar goed. 455 nieuwe leerlingen schreven zich in. Daarmee komt het totaal op 2.201 leerlingen tegenover 2.196 vorig schooljaar. Muziek blijft met voorsprong de populairste richting.

 

Totale inschrijvingen per domein

Muziek &  Domeinoverschrijdend: 1.377  (1.336)

Woordkunst: 295 (307)

Dans: 143 (171)

Beeld: 386 (354)

We zien een status quo voor het globaal aantal inschrijvingen. Als we meer in detail per domein kijken, dan stijgt Beeld het meest, gevolgd door muziek. Woordkunst blijft mooi op peil terwijl dans het dan weer minder goed doet. Domeinoverschrijdend is een apart domein voor de kinderen van 6 en 7 jaar die initiatie muziek/woord volgen.

5,13% van de Torhoutenaren volgt les

Dat de Torhoutenaar houdt van actieve kunstbeleving is een understatement. Maar liefst 5,13% van de inwoners van Torhout zijn leerling aan de Kunstacademie. Daarmee staat Torhout in de top 3 van de hoogste deelname per inwoner in het Vlaamse deeltijds kunstonderwijs. 21% van de inschrijvingen zijn volwassen mensen, de helft woont in Torhout, een kwart in Zedelgem. De Kunstacademie wil haar visie waar 'verbinding' centraal staat, omzetten in de praktijk.

"We voelen dat Torhoutenaren genieten van hun activiteiten en deelname in de Kunstacademie. Ze krijgen er kansen en vinden er een fijne ontmoetingsplek. Ze leven door hun artistieke activiteit even in de magie van het NU. We zijn als Lokaal Bestuur heel trots dat zovelen de weg vinden en zijn ervan overtuigd dat zij het op hun beurt weer uitdragen," aldus Lieselotte Denolf, schepen van onderwijs.

 

De academie wil vier domeinen, muziek, woordkunst, dans en beeldende kunst verbinden door vakken in te richten die deze domeinen doorbreken. Zo is er een bloeiende projectklas waarin de dansers samen met de leerlingen compositie en Improvisatie Live Electronics volledig vanuit een eigen creatie een voorstelling maken. Zo ook zal het Symfonisch orkest voor de tweede maal te zien zijn, dit keer samen met de verschillende koren van de school in een samenspel met de (nieuwe!) klas volwassenen die Verteltheater volgen.

De link naar de verenigingen in de buurt is nooit ver weg. De Kunstacademie gaat heel wat partnerships aan. Leerlingen vinden hun weg naar wel 28 harmonieën en koren in en rond Torhout en Zedelgem. Wie lid is van een vereniging komt in aanmerking om één keuzevak minder te volgen aan de Academie. 


De Kunstacademie wil 'kunst aanbieden op maat'. We zien een enorme toename van ouders die aangeven dat er zorgnoden zijn. De twee muziektherapeuten en het hele team scholen zich regelmatig bij om aan de vele zorgnoden te kunnen voldoen.


Mensen zijn terecht fier op wat ze leren en tonen dit graag op de vele toonmomenten. Dit schooljaar viert de Kunstacademie terug APPLAUS! Dit keer is er een editie in het CC de Brouckere, APPLAUS! Magisch Intiem en een editie in de Sint-Pietersbandenkerk, APPLAUS! Magi-straal op zaterdag 2 en zondag 3 maart. Laat nu net MAGIE het codewoord zijn van het schooljaar 2023-2024!