De Vondeling presenteert 'De Reünie'

Patrick Demarest

08/01/2023
vereniging

(De Vondeling bij de voorstelling van het boek '50 jaar Vondeling' in 2022.)

Na twee jaar corona-ellende staat toneelkring De Vondeling te popelen van ongeduld om hun nieuwste productie ‘DE REÜNIE’, in een regie en bewerking van Guy Brewee, op de planken te brengen. 

De voorstellingen gaan door op zaterdag 21, woensdag 25, vrijdag 27  en zaterdag  28 januari 2023 telkens om 20 uur in cc De BROUCKERE in Torhout, Aartrijkestraat 6. Reserveren kan via www.ticketwinkel.be.

"Gelukkig konden we onze tijd en energie tijdens de pandemie kwijt in de viering van ons vijftigjarig bestaan, maar het werd spijtig genoeg een jubileumjaar zonder toneelvoorstelling", aldus De Vondeling. 

"Toneelbloed kruipt immers waar het niet gaan kan : op een podium. Het enthousiasme bij spelers, medewerkers en bestuur om opnieuw op de planken te staan, is dan ook bijzonder groot.
Maar we zijn zeker niet vergeten hoe het zorgpersoneel ons tijdens die moeilijke periode heeft geloodst en uit respect en dankbaarheid voor de mensen uit de zorg, hadden we ze graag dit jaar een  extra 'dank u wel' aangeboden."

Zorgpersoneel voor een prikje naar het toneel

Toneelkring De Vondeling nodigt dan ook alle personeelsleden van het ziekenhuis AZ DELTA en het WZC SINT AUGUSTINUS uit om aan verminderd tarief de voorstelling van woensdag 25 januari 2023 bij te wonen.

"Die avond kunnen ze voor een 'prikje' naar het toneel’, aldus een lachende Vondeling. Uiteraard heten we elke toneelliefhebber bijzonder hartelijk welkom op een van onze voorstellingen van 'DE REÜNIE'. Volgens de dikke Vandaele van 1898 is een reünie immers 'een hereeniging, bijeenkomst van personen (oudgedienden,….) die vroeger vereenigd waren en zich hebben verspreid'."

Geef toe : na twee jaar corona ellende, quarantaine, knuffel- en plexiglascontacten klinkt dit als muziek in de oren van iedereen die het toneel een warm hart toedraagt !

De Reünie

Het Immaculata instituut organiseert een feestelijke reünie n.a.v. het 150-jarig bestaan van de school. Josiane nodigt ex-klasgenoten uit voor een drink bij haar thuis, om van daaruit samen naar de reünie te gaan. Het is een blij weerzien. Hoewel… er hangt toch wat spanning in de lucht.

Door een onverwacht technisch probleem raken de dames niet op school. Ze zijn verplicht de avond samen door te brengen en hun eigen kleine reünie te organiseren. De gevolgen zijn niet te overzien. Naast de vele grappen en de leuke, bitsige en felle dialogen zit er ook een andere toon in. De personages kijken met een gemengd gevoel terug op hun leven en dit zorgt ervoor dat het mensen zijn van vlees en bloed, personages met diepgang.

De dramatiek neemt echter nooit de bovenhand, de situatie ontaardt in een absurde en groteske “’reünie” waarin alle remmen losgaan en de uiterlijke schijn niet langer opgehouden wordt, de maskers vallen  – recht evenredig met de drankinname – af.