Eerstelijnzone Houtland en Polder heeft Babbelgoeste!

Patrick Demarest

10/09/2022
Sociaal

Eerstelijnszone Houtland en Polder vzw – die het eerstelijnsnetwerk van de gemeenten Gistel, Ichtegem, Koekelare, Kortemark, Oudenburg en Torhout samenbrengt – zet dit najaar  een nieuw project op binnen het initiatief ‘Babbelgoeste’. Na de vuurkorfgesprekken in 2021, willen we dit jaar een stapje verder gaan en zélf tot bij de jongere gaan om psychische kwetsbaarheid en welzijn bespreekbaar te maken.

Concept

Verschillende studies en onderzoek laten zien dat de eenzaamheid onder jongeren (16- 23 jaar) sterk is toegenomen tijdens de coronacrisis. Wist je dat in België ruim 50% van de jongeren en twintigers zich frequent eenzaam voelt en aangeeft mentale problemen te ervaren?

Ook de ontwikkeling van sociale vaardigheden staan hierdoor op een laag pitje. Op lange termijn kan dit gevolgen hebben op opnieuw sociale contacten te leggen.

Babbelgoeste in ELZ Houtland en Polder

Ze willen de coronacrisis als momentum aangrijpen om nieuwe stappen te zetten in het bespreekbaar maken van psychische kwetsbaarheid bij jongeren en hun begeleiders in de regio.  Het contact met leeftijdsgenoten is belangrijk voor het ontwikkelen van de eigen identiteit. Initiatiefnemers Kaatje Loeys en Sarah Bauwens leggen uit: ‘Jongeren moeten de stap durven zetten om te spreken over problemen en hun begeleiders hebben er alle baat bij om gesterkt te worden in hun communicatieve vaardigheden.  Daarom willen we willen als vzw, samen met het netwerk in de eerste lijn, investeren in dit initiatief om de mentale gezondheid van jongeren bespreekbaar te maken.’

 

Voorzitter Romina Vanhooren: “Met Eerstelijnszone Houtland en Polder hebben we afgelopen jaren en maanden heel wat werk verricht. Zo hebben we onder meer ingestaan voor meerdere vaccinatiecampagnes waarvan de volgende grootschalige campagne wordt opgestart 12 september in vaccinatiecentrum Thor (Torhout). Ook op het vlak van mentaal welzijn willen we echter de sterkte van zorgnetwerk in onze regio inzetten. Ditmaal specifiek voor jongeren. We willen hierbij inzetten op het aanbieden van groep sessies en vormingen met het project Babbelgoeste en roepen op om hieraan actief deel te nemen.”

Concreet biedt Babbelgoeste vanaf september 2022 volgende groepssessies en vormingen gratis aan in de onderwijs- of vrije tijdscontext:

Vorming voor professionals die buiten de context van zorg en welzijn werkzaam zijn en op regelmatige basis in contact komen met jongeren (dit zijn vooral: jeugdwerkers, jeugdleiding, sportcoaches, leerkrachten en leerlingenbegeleiders). We zetten in op een versterking van de vaardigheden & voelsprieten van deze partners en maken de link met het bestaande aanbod.

 

Heb je interesse om een vorming in jouw organisatie of werking te organiseren? Meld je dan aan via suicidepreventie@cgglargo.be. Sessies worden georganiseerd zodra er 7 deelnemers zijn.

Lessenpakket TAKE OFF: ontwikkeld door Te Gek!?, Eetexpert en Cera. Take Off is een gratis lessenpakket over geestelijke gezondheid. Met antwoorden op vragen waar jongeren écht mee zitten. Take off helpt geestelijke gezondheid bespreekbaar maken in de klas.

Infomobiel: We rijden met de infomobiel naar scholen om jongeren te laten kennismaken met geestelijke gezondheid en zo het taboe op geestelijke gezondheid te doorbreken. Heb je interesse of wil je meer informatie? Neem contact op via info@elzhoutlandenpolder.be
Ook organisaties voor jongeren binnen de residentiële setting kunnen beroep doen op dit aanbod.

Meer info: https://eerstelijnszone.be/babbelgoeste-2022