Erfgoeddag op 21 april

Patrick Demarest

17/04/2024
Actua

Al twintig jaar toont de culturele erfgoedsector zich op de eerste zondag na de paasvakantie van zijn beste kant tijdens Erfgoeddag. Dit jaar staat het thema 'Thuis' op de agenda op 21 april. Over thuisstad Torhout kunnen we nog heel veel bijleren. Speciaal voor erfgoeddag lanceert het lokaal bestuur een kinderparcours. Zo leren kinderen bij over de belangrijke geschiedenis van het pottenbakken. De Heemkundige Kring is op Erfgoeddag aanwezig in het kasteel Ravenhof om toelichting te geven bij jouw erfgoedkundige stukken thuis én het woonzorgcentrum lanceert een reminiscentiekoffer.

 

Erfgoeddag is ondertussen een vaste waarde geworden. Het doel van deze themadag? De rijkdom, verscheidenheid en het potentieel van al het (on)roerend en immaterieel cultureel erfgoed onder de aandacht van zoveel mogelijk mensen brengen. Elk jaar plaatst Vlaanderen een thema in de kijker. Dit jaar komt Erfgoeddag 'Thuis' in Torhout. Naar aanleiding van deze dag lanceert het lokaal bestuur drie initiatieven die zich richten op jong en oud.  

 

"Erfgoeddag doet ons altijd thuiskomen in onze eigen boeiende geschiedenis. Er valt nog zoveel bij te leren en te ontdekken over onze stad. Daarbij denken we ook aan de kinderen. Zij krijgen naar aanleiding van Erfgoeddag een parcours op hun maat om bij te leren over het pottenbakken. De Heemkundige Kring engageert zich dan weer om toelichting te geven bij erfgoed van bij je thuis. Ongetwijfeld zullen daaruit heel wat boeiende verhalen opduiken", vertelt schepen van Cultuur, Lieselotte Denolf.

 

Kinderparcours in kasteel Ravenhof

Ga op denk- en speurtocht. Naar aanleiding van Erfgoeddag creëerde het lokaal bestuur een toegankelijk parcours op maat van kinderen doorheen het feeërieke kasteel Ravenhof. Want kinderen mogen zich ook thuis voelen in de geschiedenis van onze stad. Kasteel Ravenhof biedt vandaag onderdak aan de collectie Torhouts Aardewerk, maar vroeger woonden er een paar opmerkelijke figuren. Duik in de geschiedenis van Torhout en ontdek het kasteel en zijn bijzondere collectie. Kinderen krijgen de opdracht om stukken te zoeken in de vitrines en mogen aan de slag met raadsels. Wie het parcours tot een goed einde brengt, ontvangt een leuk geschenkje. Ook volwassenen kunnen die dag natuurlijk deze tijdelijke tentoonstelling rond aarde@work vrij bezoeken.


  • Vanaf 10 uur
  • Museum Torhouts Aardewerk
    Ravenhofstraat 5, Torhout
  • Het parcours blijft beschikbaar tot augustus

 

Toelichting over jouw erfgoedkundige stukken thuis

Veel mensen beschikken thuis over interessant erfgoed. Toch is het vaak gissen naar de precieze betekenis en achterliggende geschiedenis. Op zondag 21 april is de Geschied- en Heemkundige Kring Het Houtland Torhout v.z.w. aanwezig in het kasteel om toelichting te geven bij het erfgoed dat jij thuis hebt staan. Heb je een oud document, een archiefstuk of mogelijk een historisch object uit Torhout? Breng het mee naar kasteel Ravenhof: de heemkring geeft er graag uitleg over en zorgt voor een digitale bewaring naar de toekomst.


  • Tussen 10 en 16 uur
  • Museum Torhouts Aardewerk
    Ravenhofstraat 5, Torhout

Reminiscentiekoffer in het woonzorgcentrum

Naar aanleiding van Erfgoeddag werkte Torhout mee aan de uitwerking van een reminiscentiekoffer, een project geïnitieerd door IGS Ginter en Erfgoedvereniging Polderrand. Deze koffer werd ontwikkeld rond het thema 'Volkscafé'. De koffer bevat aanknooppunten om in gesprek te gaan met mensen met dementie. Foto’s, geluidsfragmenten en objecten nodigen uit om samen herinneringen op te halen aan de cafésfeer van vroeger. De karakteristieke biertjes, de caféspelletjes, het levendige verenigingsleven, maar ook de gebouwen en de mensen voor en achter de toog worden belicht. Passende vragen ondersteunen familie en begeleiders om de dialoog te openen en warme gesprekken te voeren.