Expo Leve het Stemrecht voor Iedereen

Patrick Demarest

09/04/2024
Actua

Vanaf vrijdag 19 april tot 3 mei kan je in De Mazzel, in de Zuidstraat 12 in Torhout een expo bezoeken over de strijd voor het algemeen stemrecht. Deze tentoonstelling belicht alle grote strijdmomenten en verwezenlijkingen in beeld van 1830 tot nu. Deze expo toert door de provincie West-Vlaanderen en deed al Brugge, Kortrijk en Gistel aan.

 Democratie is niet vanzelfsprekend. Ook in de België niet. Het politieke stemrecht zoals we dat vandaag kennen, kwam er maar dankzij de volgehouden strijd van duizenden mannen en vrouwen gedurende tientallen jaren. Sommigen betaalden dat met hun leven, raakten gewond of werden ervoor opgesloten in de gevangenis.  

Wie weet er nog dat er eind 19de eeuw, begin 20ste eeuw op minder dan tien jaar tijd liefst 24 mensen die op straat kwamen om stemrecht te eisen dat met hun leven betaalden? Veel van die doden vielen in Wallonië, maar een haast even grote groep liet het leven in Vlaanderen: 5 doden in Borgerhout, 6 doden in Leuven. Zij streden voor het stemrecht dat wij vandaag genieten en verdienen een blijvende plaats in de eregalerij van onze democratie. 

Expo 

Deze expo biedt op 28 panelen een overzicht van de verschillende strijdmomenten en verwezenlijkingen, van het cijnskiesrecht (1831) over het algemeen meervoudig mannenstemrecht (1893) en het algemeen enkelvoudig mannenstemrecht (1919) tot het vrouwenstemrecht (1948) en het stemrecht vandaag. Rijkelijk voorzien van illustraties uit verschillende archieven. 

Audiogids en catalogus 

Bij de expo hoort ook een audiogids die via QR-codes kan beluisterd worden (met eigen smartphone en oortjes). Bezoekers krijgen een gratis krantje mee en kunnen de catalogus van de expo aanschaffen voor slecht 15 euro. De catalogus bevat de uitgebreidere teksten en nog meer illustratiemateriaal. Een interview met historici Gita Deneckere (Universiteit Gent) en Luc Peiren (Amsab-ISG) gaat dieper in op de strijd voor stemrecht. 

De expo is een realisatie van de sociale-culturele vereniging Linx+ i.s.m. Amsab-ISG. Linx+ Biz’art Torhout is de lokale organisator.

Praktisch 

Deze expo is gratis te bezoeken op zaterdag 20, zondag 21, woensdag 24 en zondag 28 april telkens van 9 tot 12 uur en van 18 tot 20 uur. Ook op donderdag 25 april, woensdag 1, donderdag 2 en vrijdag 3 mei telkens van 18 tot 20 uur kan je gerust langskomen in De Mazzel. Iedere bezoeker maakt ook kans om een catalogus te winnen door deel te nemen aan de gratis wedstrijd die loopt tijdens de periode van de expo in Torhout.