Faire Ronde op 11 mei

Patrick Demarest

10/05/2024
Actua

Lichtervelde en Torhout, beiden Fair Trade Gemeente, slaan de handen in elkaar en werkten samen met de Wereldwinkels van beide gemeenten een attractief programma uit. In beide gemeenten wordt er een wandelzoektocht georganiseerd. Nieuw dit jaar wordt een belevingsfietstocht van 25 kilometer over de 2 grondgebieden met 9 verrassende locaties.


De Faire Ronde werd vorig jaar gelanceerd vanuit de koepelorganisatie van Faire Gemeenten. Toen was de Fair Trade Gemeente Lichtervelde al van de partij, met een wandelzoektocht langs interessante locaties met een Fair Trade gehalte. Het succes van vorig jaar smaakte naar meer. De Faire Ronde krijgt dit jaar een tweede editie.

De Faire Ronde zet locaties in de kijker die een verhaal brengen dat LEF* is. LEF* staat voor Lokaal – Ecologisch – Fair.

De ambities liggen dit jaar wat hoger. 

"Naar aanleiding van 10 jaar Fair Trade Gemeente Torhout willen we lokaal, eerlijk en fair, dichterbij dan je denkt, extra in de kijker zetten dit jaar. Samen met onze buurgemeente Lichtervelde slaan we de handen in elkaar en organiseren we op 11 mei 2024 de Faire Ronde. Ontmoet die dag heel wat lokale handelaars en organisaties met LEF, lokaal-ecologisch-fair. Wandel of fiets, ontmoet mensen met LEF en wie weet, win je zelfs een prachtige faire prijs!", vertelt Elsie Desmet, schepen van Noord-Zuid in Torhout.

Tijdens de evaluatie van onze eerste geslaagde editie leek de uitbreiding met een fietstocht een mooie uitdaging. Toen wij vernamen dat onze collega’s van Torhout met eenzelfde idee speelden, vielen de puzzelstukjes snel in elkaar. We konden voor de wandelzoektocht ook contact leggen met enkele bijkomende initiatieven, zoals Zetje en de Printba(a)r." vult collega-schepen van Lichtervelde, Ann Gunst, aan.

Fietstocht

Op zaterdag 11 mei 2024, niet toevallig de World Fair Trade Day, wordt de fietstocht georganiseerd. Een route van een goede 25 km verbindt de 9 LEF*-locaties. De route is uitgepijld, maar is ook digitaal beschikbaar voor de fiets-GPS of smartphone.  Op iedere locatie kom je te weten wat hen zo ‘LEF*’ maakt. Er wordt ook overal een klein fair proevertje aangeboden.

De beide Wereldwinkels doen er op deze World Fair Trade Day nog een schepje bovenop! Daar zullen er niet enkel proevertjes en een drankje aangeboden worden, maar tevens een optreden van Denwood. Dit is een zanger met wortels in Torhout en gekend van het duo Lester en Denwood, dat furore maakte eind de jaren ‘70. Het wordt een muzikale ontdekkingstocht, met een groot jukebox-gehalte.

En er is meer, moedige fietsers die minimaal bij 6 locaties stoppen (en een stempel vragen) maken kans op mooie LEF*-prijzen. 

Dit zijn de 9 locaties :

  1. Harterobe: een winkel met mooie tweedehandskledij aan een betaalbare prijs voor iedereen, georganiseerd door Hart boven Hard.

  1. Kringwinkel: winkel die herbruikbare spullen een tweede leven geeft, hierdoor wordt zorg gedragen voor het milieu én wordt sociale tewerkstelling gecreëerd. In het Eco café kan je genieten van een bio of fair trade drankje.
  2. De Elzenhoeve: bioboerderij die biologische groenten en fruit teelt en deze aanbiedt via de korte keten in een hoevewinkel, op de markt van Torhout en via een eigen webshop.

  1. De Proefhoeve d'Oude Smelterij: cafetaria van de Torhoutse kinderboerderij, de ideale plek om met het hele gezin te genieten van lokaal en fair trade lekkers.

  1. Lucy’s Living : een zero waste winkel en café, met een mooi fair trade aanbod.
  2. LDC De Ploeg : dienstencentrum met een cafetaria waar je een fair trade drankje kan bestellen en waar ingezet wordt op ontmoeten.
  3. Grondig Anders: verbindende ecologische moestuin, anders denken en leven. Het is een plaats om samen te leren, te be-leven, te ont-moeten, te genieten, terug te aarden en gewoon, te ZIJN.
  4. en 9. Oxfam Wereldwinkels Torhout en Lichtervelde : de referentie voor Fair Trade. Ontdek hoe Fair Trade het verschil kan maken in de strijd naar meer economische en ecologische rechtvaardigheid.

Fietsen en de locaties bezoeken kan tussen 10u en 17u. Enkele locaties zijn zelfs al open vanaf 9u30 en blijven open tot 18u, je vindt een overzicht van de openingsuren op de website en facebookpagina. Stempelkaarten en routebeschrijvingen kunnen bij de deelnemende locaties worden opgehaald. Starten kan op elke deelnemende locatie op de route.

Wandelzoektocht

Zowel in Torhout als in Lichtervelde wordt daarenboven een wandelzoektocht uitgestippeld van maximum een 5-tal km. Dit is een wandeling langs locaties met LEF (Lokaal- Ecologisch - Fair) in het centrum van de gemeente waarbij wandelaars op verschillende locaties vragen kunnen oplossen over fair trade en duurzaamheid.
Naast de reeds genoemde locaties, kunnen deelnemers in Lichtervelde tijdens deze wandeling ook kennismaken met Zetje, een vrijwilligersinitiatief dat zich vooral richt op kwetsbare groepen met de nadruk op hergebruik van kinderkledij en -materiaal en de Printba(a)r, een zeefdrukproject waar er milieuvriendelijk gewerkt wordt en er in de bar plaats is voor fair trade drankjes.
In Torhout leidt de wandeling onder andere ook langs Bar Provisoir, de bar van CC de Brouckere met een uitgebreide kaart van lokale en fair trade drankjes, en het ontmoetingscentrum 't Centrum, waar je bij een gezellige babbel kan genieten van verschillende non-alcoholische fair trade dranken. Op de route kan je ook kennismaken met de sociale kruidenier De Kommisje.
Ook deelnemers aan de wandeling maken kans op een faire prijs. Deze activiteit wordt ook opengesteld voor scholen. Voor deze wandeling zijn er geen  openingsmomenten. Men kan vrij de wandeling maken tijdens de periode van 11 mei t.e.m. 31 mei 2024, starten kan gelijk waar op de route. Deelnemingsformulieren en wandelroute liggen ter beschikking bij de deelnemende locaties en het gemeentehuis/stadskantoor en zijn ook online te downloaden. De wandeling is uitgepijld.

Dit grensoverschrijdend initiatief is een samenwerking tussen Stad Torhout, Gemeente Lichtervelde, Fair Trade Gemeente Torhout en Fair Trade Gemeente Lichtervelde en de Wereldwinkels van Torhout en Lichtervelde en Oxfam België. Het initiatief wordt financieel ondersteund door de provincie West-Vlaanderen.