Gezonde stadsfinanciën

Patrick Demarest

29/06/2021
Actua

Op de gemeente- en de OCMW-raad van 28 juni 2021 werd de jaarrekening 2020 toegelicht. Dat blijkt ondanks corona toch een positief document te zijn.


De jaarrekening 2020 is de eerste jaarrekening volgens de gewijzigde regelgeving van de Beleids- en Beheerscyclus 2020 (BBC 2020). Stad en OCMW Torhout rapporteren voortaan in één  gezamenlijke jaarrekening. Net zoals de planning en budgettering van het beleid reeds via één gezamenlijk meerjarenplan gebeurt.

Eén van de doelstellingen van het Lokaal Bestuur Torhout is om de financiën gezond te houden. Er werd in de meerjarenplanning gekozen om de personenbelasting en de opcentiemen ongewijzigd te laten. Daarnaast werden de werkingskosten en de personeelskosten scherp gebudgetteerd. De autofinancieringsmarge klopt hierdoor af op bijna 2,3 miljoen euro en het exploitaitie-saldo op jaarbasis op 4,7 miljoen euro.

Corona heeft - naast een grote impact op de werking van het lokaal bestuur - ook een grote financiële weerslag. Dit vertaalde zich vooral in minder opbrengsten uit prestaties en activiteiten voor onder meer het Cultuurcentrum de Brouckere, culturele en sportactiviteiten, de externe poetsdienst, het open restaurant,… Deze mindere opbrengsten worden deels gecompenseerd door minder uitgaven voor geannuleerde activiteiten of niet geleverde prestaties.

Daarnaast was er ook een grote impact op de werking en de opbrengsten van het Woonzorgcentrum Sint-Augustinus en het Centrum voor Dagverzorging 'De Oase'. Door een tijdelijke opnamestop voor nieuwe bewoners en de sluiting van het Centrum voor Dagverzorging, om deze in te richten als cohorte-afdeling. Deze leegstand werd  gedeeltelijk door corona-subsidie van de hogere overheid gecompenseerd.

Verder waren er natuurlijk de rechtstreekse uitgaven ten gevolge van corona. Zo werd voor 556.000 euro gespendeerd aan noodplanning voor onder andere de inrichting van het triagecentrum, beschermingsmateriaal voor personeel, aanpassingen aan infrastructuur, communicatie,… Uiteraard werd er ook extra personeel ingezet en werd er extra flexibiliteit en inspanningen gevraagd van het aanwezige personeel, wat zijn weerslag had op de personeelskosten.

Daarnaast werd ook specifiek ingezet op 'Torhout helpt' om getroffen verenigingen, handelaars en mensen in een kwetsbare financiële situatie te ondersteunen, en dit voor en bedrag van 245.961 euro.

Investeringen 2020

De uitgaven voor investeringen komen uit op 5,6 miljoen euro.

De voornaamste investeringen waren:

  • De aankoop van site Pollet en de inrichting van deze site als parking: 1.860.000 euro
  • De heraanleg van de Noordlaan en het landschapspark: 338.000 euro
  • De aanleg van het fietspad Spoor 3 en de fietstunnel Tinnenburgstraat-Schavelarestraat: 309.000 euro
  • De uitvoering van het Masterplan voor de technische dienst: 248.000 euro

Schuldgraad 2020

Er is voor 2.446.429 euro kapitaal afgelost, wat de totale uitstaande schuld eind 2020 op 20.733.203 euro brengt. Per inwoner is dit een openstaande schuld van 1.013 euro. De dalende trend in de uitstaande schulden van de afgelopen jaren zet zich dus verder, zo is de uitstaande schuld sinds 2012 meer dan gehalveerd.

De gezonde financiële toestand blijkt ook uit de kaspositie die eind 2020 iets meer dan 12 miljoen euro bedroeg.