Haal vanaf 17 december je eigen Vredeslicht af

Patrick Demarest

16/12/2023
Actua

Van zondag 17 tot en met vrijdag 22 december ontvangt en verspreidt Torhout met trots het Vredeslicht. Ze ontvangen het licht om 17 uur op het podium van de Hartverwarmende kerstmarkt naast de kerk. Daarna staat het tot 22 december aan het Vrijetijdshuis en heel wat andere locaties in de stad. Kom het licht halen en verspreid de warmte mee in Torhout en omstreken.

 

(Ook in 2022 ontving Torhout het Vredeslicht.)


Torhout mag dit jaar opnieuw het Vredeslicht ontvangen. Het Vredeslicht vertrekt jaarlijks eind november vanuit het multiculturele Bethlehem in Palestina en verspreidt zich over de wereld. Van hand tot hand geven mensen van goede wil dit licht door over een afstand van duizenden kilometers. In die donkerste periode van het jaar wil het Vredeslicht warmte, vreugde en hoop brengen over grenzen heen van levensbeschouwingen, naties, culturen, leeftijden, ...

Ontvangstmoment op 17 december

Het Vredeslicht staat open voor elke levensbeschouwing en wordt op zondag 17 december naar Torhout gehaald. Om 17 uur voorzien we een ontvangstmoment op het podium aan de Zwanenstraat tijdens de Hartverwarmende Kerstmarkt. Daar kan iedereen die dit wenst zijn eigen kaarsje aansteken aan het Vredeslicht om zo de warmte en de vrede te helpen verspreiden.

Tot 22 december aan het Vrijetijdshuis en andere locaties

Na de Hartverwarmende Kerstmarkt krijgt het Vredeslicht een plaatsje op de pui aan de achterzijde van het Vrijetijdshuis op de Markt. Daar kan je tijdens de openingsuren van het Vrijetijdshuis het Vredeslicht komen halen met je eigen kaars. Verder kan dit ook in de Sint-Pieterskerk, wijkkerken, scholen, in de tuin van Woonzorgcentrum Sint-Augustinus, Tordale, AZ Delta campus Torhout en het Diocesaan centrum Groenhove.


Deze partners verspreiden mee het licht

Net zoals de voorbije jaren werken volgende Torhoutse organisaties ook mee om het Vredeslicht te verspreiden: De Torhoutse Petrusgemeenschap, alle wijken, alle scholen, het Woonzorgcentrum Sint-Augustinus, Tordale, AZ Delta campus Torhout en het Diocesaan centrum Groenhove.


"Vooral in tijden van oorlog en conflicten, krijgt het Vredeslicht een bijzonder karakter. Juist in deze periode, waar zoveel mensen slachtoffer zijn van geweld, neemt het Vredeslicht een bijzondere plaats in. Het Lokaal Bestuur Torhout hoopt om via deze weg extra steun te bieden aan mensen die willen uitkijken naar betere tijden. Voor sommigen kan het tijdens deze moeilijke, eenzame dagen wat extra troost, warmte en genegenheid bieden. We zijn dankbaar dat gemeenteraadslid Rita Dewulf en zoveel anderen meewerken aan dit warm initiatief," zegt schepen van Volksgezondheid Annick Vanderspurt.

Vredesactie Hart boven Hard

Hart boven Hard Torhout wil van de gelegenheid gebruik maken om een vredesactie te houden om een staakt-het-vuren te vragen in Gaza. In Torhout wonen heel wat mensen die het geweld in Palestina de afgelopen jaren zijn ontvlucht. Velen van hen zijn familie en vrienden verloren vroeger en nu. 

Sien Lagae: "We vroegen het lokaal bestuur om zondag het vrijetijdshuis te verlichten in de kleuren van de vredesvlag. Daarbij staan we ook stil bij slachtoffers van andere conflicten zoals Oekraïne en Soedan. 

In Harterobe, die tgv de kerstmarkt uitzonderlijk geopend is op zondag, krijgen alle klanten een kaarsje met de vraag dat kaarsje aan te steken bij het vredeslicht met alle burgerslachtoffers wereldwijd in gedachten."