Hemelwater- en droogteplan voor Torhout

Patrick Demarest

28/02/2023
Actua

Hoe kunnen we wateroverlast vermijden? Wat is het belang van duurzaam (hemel)waterbeheer? Hoe kunnen we ons wapenen tegen de gevolgen van klimaatsverandering? Welke acties moeten we uitvoeren om extreme droogteperiodes te overbruggen? Dit zijn allemaal vragen die aan bod komen in het hemelwater- en droogteplan dat het Lokaal Bestuur Torhout opmaakte samen met Fluvius en dat op de gemeenteraad van 27 februari goedgekeurd werd.

(Uiteraard maakt 't Hoge Water ook deel uit van het Hemelwater- en droogteplan/ Foto opening 2022)

Het plan dient als handleiding en ondersteuning voor het lokaal bestuur bij toekomstige ruimtelijke ingrepen en duurzaam waterbeheer. Zo bevat het een overzicht van knelpunten die aangepakt moeten worden, maar ook opportuniteiten die kunnen zorgen voor een positieve impact op de leefbaarheid van de stad. De huidige situatie werd in kaart gebracht en actiepunten werden voorgesteld. Die actiepunten focussen op de uitdagingen en kansen die hemelwater ons kan bieden.

Tijdens de opmaak van het plan werd een participatietraject gevolgd waarbij onder andere buurgemeenten en de adviesraden van de stad betrokken werden. Tijdens de open informatieavond werd het plan voorgesteld en konden inwoners en geïnteresseerden input geven over de verschillende actiepunten.


"Het hemelwater- en droogteplan is een langetermijnvisie die aangeeft hoe we moeten omgaan met hemelwater en de effecten van klimaatsverandering", zegt schepen van waterbeleid, Hans Blomme "Zo kunnen wateroverlast en aanhoudende droogteperiodes consequent aangepakt worden en veel schade en problemen vermeden worden. Het zal mee evolueren met de ruimtelijke visie van de stad en zal zorgen voor een houvast voor de toekomst."