IJsboerderij ‘t Moereveld open vanaf 26 maart

Patrick Demarest

23/03/2022
Bedrijf

Voor de fans van ijs onder ons is er goed nieuws: IJsboerderij ’t Moereveld opent vanaf 26 maart opnieuw de deuren. Wandelaars, fietsers, toeristen of gewoon zij die snakken naar ijs, kunnen dus weer een leuke tussenstop aan hun  trip toevoegen. Cindy Vandevoorde en haar man Bjorn Moyaert zijn er alvast klaar voor.

(V.l.n.r.: Sam, Bjorn, Cindy en Fien. Laure was op het ogenblik van de foto aan het skiën.)


Hoelang bestaat de IJsboerderij al?

Cindy: “We runnen al 20 jaar een gemengd landbouwbedrijf met als hoofdtak melkvee en akkerbouw. Sinds 1 juni 2019 zijn we gestart met onze ijsboerderij.”


Wat deed jij daarvoor?

Cindy: “Ik gaf les in het middelbaar wiskunde en godsdienst maar Ik hielp ook iedere dag op de boerderij mee.”


En hoe ziet de loopbaan van je man, Bjorn, eruit?

Cindy: “ Mijn man heeft eerst 2 jaar bij een loonwerker gewerkt en is dan gestart als landbouwer in 2002.  We hebben 3 kinderen, 2 dochters en een zoon. Fien, 6de middelbaar volgt de richting Biotechnische wetenschappen. Laure ,4de middelbaar volgt de richting STW en Sam zit in het 6de leerjaar in de Revinze. “


Hoe zijn jullie op het idee gekomen om een ijsboerderij te starten?

Cindy: “ Mijn man was al jaren overtuigd van de Korte Keten en verwerking. Hij had ook  in zijn opleiding zuivelverwerking en kaas maken gezien. Bij mij lag dat wat moeilijker. Ik had een heel mooie job, die ik heel graag deed. Ik heb eerst 5 jaar alle cursussen gedaan in de streek rond hoevetoerisme, zuivelverwerking en ijsmaken. En heel veel ijssalons, hoeveterrassen bezocht in Belgie en Nederland om wat inspiratie op te doen. Daarna heb ik nog een eenjarige opleiding gevolgd in Syntra West tot ambachtelijke ijsbereider. Toen werden de plannen echt concreet, werd een bouwvergunning aangevraagd en waren we gestart.”


Hoe verliep het eerste jaar?

Cindy: “ Mijn eerste jaar was een overrompeling voor mezelf en ons gezin. Heel lang de twijfel gehad om te starten, de durf niet gehad. Gaan de mensen wel komen voor een pot ijs.  Na de eerste weken, zag ik al mensen terugkomen en merkte ik dat zij mijn ijs lekker vonden. Ik heb nog altijd het gevoel dat ik in mijn beginjaren zit. We starten binnenkort aan de vierde zomer, hopelijk eens een ‘normaal’ jaar.”

 

Is dit anders werken dan louter een boerderij hebben?

Cindy: “Zowel Bjorn als ik hebben het allebei een beetje onderschat qua werk in het seizoen. Vroeger hielp ik iedere dag op de boerderij maar nu is dat een beetje anders. Vanaf eind maart tot eind september is het volle bak ijsseizoen. Ik heb een goede equipe mensen die in het drukste komen helpen zowel op de boerderij als in het ijssalon. De waardering van de mensen is enorm groot. Ieder pot ijs, iedere taart gaat door mijn handen. Dat we door melk van onze koeien, een product kunnen maken dat mensen graag eten en daarvoor komen naar onze winkel of automaat, geeft me een warm gevoel.”


Nog grote plannen?

Cindy: “ Voorlopig geen al te grote plannen, er komt een tweede automaat bij voor ijs.”

Bevalt het commercieel aspect je?

Cindy: “Het commerciële is iets dat ik toch nog een beetje moet bijschaven, ik wil iedere klant tevreden stellen maar dit lukt niet altijd. Ze mogen mij alles vragen en ik zal iedereen zoveel mogelijk helpen.”

Streef je elk jaar naar vernieuwing?

Cindy: “Ik streef dit jaar naar een normaal jaar, geen verplichte sluiting, geen corona maatregelen, een zorgeloze zomer met een schitterend weer en af en toe een regenbuitje  s’ nachts. Zo is mijn man ook tevreden.”


Op 26 maart gaat het ijssalon van de ijsboerderij opnieuw open. Mogen we nieuwe smaken verwachten?

Cindy: “We gaan uiteraard hier en daar weer een nieuw smaakje uittesten en ik  zou ook graag iedere week een aantal taartjes voorzien…. Maar het ontbreekt ons soms wat aan tijd.”

IJsboerderij 't Moereveld
Moereveldstraat 6
8820 Torhout
0485 84 39 97
https://www.facebook.com/profile.php?id=100057153051674