Jouw tuin zoemt

Patrick Demarest

01/03/2022
Natuur

Kleine bee(s)tjes maken een groot verschil. Die beestjes zijn de bijen, vlinders en zweefvliegen, de beetjes zijn onze tuinen. Je zou het misschien niet meteen verwachten maar jouw tuin, hoe groot of klein ook, kan veel betekenen voor bijen en vlinders.

Zelfs een klein balkon of voortuintje kan je perfect bijvriendelijk inrichten. En al die tuinen samen vormen een paradijs met veel kansen voor bijen en vlinders.

Koop je startpakket!

Regionaal Landschap Houtland & Polders helpt je op weg met een startpakket van 14 biologische, inheemse en lokaal opgekweekte vaste planten (22 euro).

De pakketten zijn zo gevarieerd mogelijk samengesteld, onder andere op vlak van bloeitijdstippen. Op die manier geef je bijen en andere insecten de nodige nectar en stuifmeel van vroeg in de lente tot laat in de herfst.

Bovendien zijn het vaste planten, dus jaar na jaar zullen jij en de bijen er van kunnen genieten.

De planten (gewone brunel, veldsalie, koninginnenkruid, beemdkroon, venkel, hartgespan, beemdooievaarsbek, zwarte toorts en gewoon knoopkruid) worden  biologisch opgekweekt door de leerlingen van Vrije school Haverlo uit Brugge. Op die manier steun je ook een pedagogisch project.

Meer info of bestellen doe je via www.jouwtuinzoemt.be.

Ook in Torhout kan je dit jaar je pakketje ophalen. Afspraak aan het stadskantoor op vrijdag 6 mei van 16 tot 19 uur.


"Bijen zijn van levensbelang voor de mens! Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor maar liefst 75 % van onze voedingsgewassen. Honingbijen, solitaire bijen en hommels zorgen ervoor dat wij kunnen genieten van heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen, maar ook van groenten. Heel wat bijenvolken overleven de winter niet wat geen goed nieuws is. Daarom kunnen de bijtjes onze steun goed gebruiken. Door jouw tuin bijenvriendelijk in te richten, geef ook jij onze bijtjes een duwtje in de rug. Bestel deze bijenvriendelijke planten, kom ze afhalen in onze bijenvriendelijke stad en maak van jouw tuin een ├ęcht bijenrestaurant", vertelt Elsie Desmet, schepen van natuur en groen.