#MaaiMeiNiet

Patrick Demarest

11/05/2022
Natuur

In mei doen wij helemaal niets, zo helpen we de natuur en zorgen we voor meer biodiversiteit. Je leest het goed: door deze maand deel te nemen aan de actie #MaaiMeiNiet zorg ook jij voor meer biodiversiteit.

Elsie Desmet, schepen van natuur en groen: "Torhout is een bijenvriendelijke gemeente. We zetten in op bloemenweides, extensief maaien van gazons, bijenvriendelijke beplantingen..."

"Tijdens de maand mei en ook daarna gaan we nog een stapje verder. In heel wat Torhoutse groenzones werd meer dan 5000 m² afgebakend waar we helemaal niets zullen doen tijdens de maand mei. Langs een wandelpad in Torhout-Oost en tal van andere groenzones doorheen Torhout zal je een mooi contrast zien tussen organische vormen van extensief beheerde graszones en kort gemaaid intensief gras. Op die manier wordt het een leuke wandeling en vind je er verborgen hoekjes waar je even kunt picknicken of uitrusten tussen het lange gras met bloemen."  

"We laten er het gras groeien. Want hoe minder we maaien, hoe meer bloemen, hoe meer voedsel voor onze bijen en vlinders. En die hebben we nodig! Maar er is meer. Door gras kort te maaien, heeft het gras korte wortels. Hierdoor is het minder bestand tegen droogteperiodes. Hoe langer de wortels van het gras, hoe beter het bestand is tegen droogte."

"Ook jij kan de natuur een handje helpen en dat is heel simpel. Baken samen met ons één of meerdere vierkante meters van jouw gazon af en rij dat stukje in mei niet meer af. Ontdek zo zelf het verschil. Niet maaien zorgt immers voor meer biodiversiteit, meer tijd én meer genieten!"

"Doe mee en haal je gratis affiche af aan het onthaal in het stadskantoor, Aartrijkestraat 11/B."

"Ben je helemaal overtuigd? Ook na mei hoef je zeker nog niet alles opnieuw te gaan maaien."

Ook wie al begonnen is, kan zich hier inschrijven. Zo kunnen we zien hoeveel extra vierkante meters natuur we samen hebben gecreëerd.