Ontdek de Wereldwinkel tijdens de Week van de Fair Trade

Patrick Demarest

04/10/2022
winkel

Tijdens de Week van de Fair Trade (5 tot en met 15 oktober) organiseren de Oxfam Wereldwinkels tal van acties en leggen ze de link tussen klimaat en eerlijke handel.

In de winkels lopen er tijdens de Week van de Fair Trade verschillende productacties: zo krijg je bij aankoop van vier pakken koffie een gratis campagnedraagtas. De week wordt afgesloten in stijl op zaterdag 15 oktober wanneer de Oxfam Wereldwinkel Torhout haar deuren in de Hofstraat 9 feestelijk open gooit en er heel wat te proeven en ontdekken valt.

“U weet waarschijnlijk dat we dankzij Fair Trade onze partners een eerlijke prijs kunnen betalen. Maar wist u dat we ook veel belang hechten aan klimaatrechtvaardigheid?”

Fairtradeproductie zet in op vermindering van de CO2-uitstoot, van de waterbehoefte, op bescherming van bossen en verbetering van de bodem. Fairtradeverbintenissen zoals prijzen op basis van productiekosten, voorfinanciering en langetermijnrelaties garanderen kleine landbouwproducenten betere prijzen en meer economische stabiliteit. Dit is nodig om te kunnen investeren in oplossingen die het hoofd bieden aan de steeds extremere klimaatomstandigheden die hun gewassen bedreigen.  

Daarom is er ook een klimaatpetitie in de winkels waarbij Oxfam België concrete klimaatmaatregelen eist van onze verschillende overheden. “Klimaatrechtvaardigheid maakt deel uit van handelsrechtvaardigheid, het ene is niet mogelijk zonder het andere. Met deze petitie willen we het beleid een spiegel voorhouden en van onze politici rechtvaardige klimaatoplossingen en een ambitieus klimaatbeleid eisen,” aldus Marc Van Daele, coördinator Oxfam Wereldwinkel Torhout.

De petitie zal Oxfam overhandigen aan de betreffende ministers naar aanleiding van de VN-klimaatconferentie in november in Egypte. Wie dat wil, kan de petitie ook online tekenen via https://oxfambelgie.be/klimaatcampagne En op 23 oktober kun je meegaan om met Oxfam mee te stappen op de klimaatmars in Brussel.

Kom dus zeker tijdens de Week van de Fair Trade (5 tot en met 15 oktober) naar de Oxfam wereldwinkel Torhout in de Hofstraat 9 open op woensdag van 9 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur; op donderdag van 16 tot 18 uur; en op vrijdag en zaterdag telkens van 10 tot 12 uur en van 14 tot 18 uur.