Open Monumentendag op 10 september

Patrick Demarest

06/09/2023
Actua

Op zondag 10 september vieren we Open Monumentendag. De stad zet villa 's Gravenwinkel en zijn tuin in de kijker (Fraeysstraat 3). Van muziek over reenactment tot rondleidingen: op en rond de site valt er die dag heel wat te beleven.

 

"Eind 2020 kocht de stad het historische domein 's Gravenwinkel. Met Open Monumentendag bieden we het publiek een kijkje op de benedenverdieping van de sprookjesachtige villa. We staan uitgebreid stil bij een van de oudste plekjes van Torhout en schetsen er ook enkele toekomstdromen", aldus schepen van Cultuur en Stadsplanning Lieselotte Denolf. 

Programma

11-12 uur: Kamerconcert in de villa

Droom in de unieke setting van de villa weg op de muziek van Four Times a Lady. Dit kwartet is samengesteld uit vier professionele gitaristes: Lore Raus, Willemijn Vermeir, An Vlaemynck en Leen Langenbick. Ze kiezen voor een heel gevarieerd en vaak minder bekend gitaarrepertoire, origineel gecomponeerd voor deze bezetting gedurende de laatste dertig jaar.

In Danse d'eau brengt Four Times a Lady een mix van vurige dansen, een vleugje melancholie en dit in contrast met soms repetitieve en minimalistisch verklanking van natuurelementen.

Grootse muziek tijdens een intiem kamerconcert!

Reserveren voor deze activiteit was verplicht… en dat bleek nodig: wegens succes reeds uitverkocht! Alle andere activiteiten blijven toegankelijk.


Vanaf 12 uur (doorlopend): Historisch "Torhout"

In de historische tuin strijkt een middeleeuws gezelschap neer. De leden van vereniging De Liebaert nemen je mee naar de veertiende eeuw in Vlaanderen. Ze reconstrueren kledij en voorwerpen van de gewone man en vrouw van toen... en gebruiken deze net als vroeger. Educatief (kids)gehalte verzekerd!

13.30-14.30 uur: Natuurtocht(je)

Ga mee op tocht met een natuurgids en laat je verwonderen door de fauna en flora van de historische tuin.

15-16 uur: Duik in het verleden

Laat je verleiden door de historische site 's Gravenwinkel en zijn buurtverleden: een stadsgids neemt je mee op tijdsreis!



Het lokaal bestuur zoekt op dit moment een nieuwe invulling voor deze historische site. We geven dit pand onder voorwaarden in erfpacht en zijn op zoek naar een partner die deze mooie uitdaging op zich neemt. De stad wenst hierbij het omliggende park blijvend publiek te ontsluiten. Informatieborden over de mogelijke toekomst staan tijdens Open Monumentendag opgesteld op het domein. Meer info via www.torhout.be/sgravenwinkel.