Opstart pamperbank

Patrick Demarest

24/05/2019
straat/wijk

De aankoop van luiers voor baby's en jonge kinderen neemt een serieuze hap uit het budget van jonge gezinnen. Voor kansarme gezinnen weegt dit nog veel zwaarder door. Daarom wil Het Huis van het Kind, met de opstart van een pamperbank, een duwtje in de rug geven aan kwetsbare gezinnen.

Als je uitgaat van gemiddeld 6 luiers per dag, dan gebruikt een kindje zo'n 2.100 luiers per jaar, wat een gezin al gauw €420 per jaar, per kind kost. Het Huis van het Kind Torhout wil in samenwerking met De Pamperbank de grote luierkost iets draagbaarder maken voor jonge gezinnen.

Het Huis van het Kind zorgt vanaf heden voor een 10-tal extra inzamelpunten voor luieroverschotten in onze stad, naast het reeds bestaande inzamelpunt in de Bond Moyson. Heb je thuis nog luieroverschotjes liggen die je niet meer gebruikt? Dan kan je deze vanaf nu droppen in één van deze boxen.

Het Huis van het Kind neemt ook de verdere logistieke ondersteuning op zich. Vrijwilligers zullen zich inzetten om op regelmatige basis de luiers op te halen bij de verschillende doneerpunten, en sorteren de luiers per maat in pakketjes van 25 stuks. Kwetsbare gezinnen zullen vanaf 1 juli na een korte financiële screening bij het Sociaal Huis of in het CAW een pamperbon kunnen aanvragen. Met deze bon kunnen ze voor € 1 in het CAW of in het Sociaal Huis een pak luiers verkrijgen (mits voldoende luierdonaties). Met deze kleine financiële bijdrage spreken ze de koopkracht en budgetvaardigheid van de gezinnen aan, en leggen ze een reserve aan om eventueel extra luiers aan te kopen voor de luiers waar ze een tekort hebben.

"Aan alle jonge mama's, kijk eens bij jullie thuis of je nog luieroverschotjes vindt. We vragen aan jullie een kleine moeite voor een warm gebaar aan onze kwetsbare jonge gezinnen. Dit betekent meteen ook een grote steun voor onze Pamperbank.", zegt schepen van kinderopvang Rita Dewulf.

Hier vind je vanaf 1 juni een pamperbox in Torhout:

  • Stadskantoor - Aartrijkestraat 11/B
  • Sociaal Huis - Aartrijkestraat 11/A
  • IBO Skoebidoe (Sint-Henricus) - Rijksweg 38
  • IBO Jabedabedoe (Don Bosco) - Pastoriestraat 9
  • CAW Noord West-Vlaanderen afdeling Torhout - 's Gravenwinkelstraat 20
  • Kornuit - Zwevezelestraat 14
  • 't Mezennestje - Sint-Rembertlaan 33
  • Kind en Gezin - Sint-Rembertlaan 15
    IBO Hermelijn - Alberic Deleustraat 34
    • Kinderdagverblijf Hupsakee - Keibergstraat 75
    • Bond Moyson - Lichterveldestraat 39