Plaatsing camera's voor parkeergeleidingssysteem

Patrick Demarest

27/02/2022
Actua

 Torhout is volop bezig met het digitaliseren van zijn parkeerbeleid. In de week van 21 en 28 februari plaatst een externe firma camera's op verschillende locaties in de binnenstad. Zo kan men vanaf midden april de 6 stadsparkings monitoren en een parkeergeleidingssysteem (PGS) opstarten met 5 displays.

(Ook hier komen camera's)

Door middel van de data van de camera's, de displays en de app "Parkeren in Torhout" wordt zoekverkeer in de binnenstad voorkomen en worden bestuurders naar de voor hen meest aangewezen parkeerplaats in de stad geleid. Zo komt er dus een dynamisch en volledig digitaal parkeergeleidingssysteem.

Plaatsing camera's

Een eerste stap in het opzetten van een parkeergeleidingssysteem is het plaatsen van camera's.

In de week van 21 en 28 februari plaatsen ze camera's op volgende locaties:

  • In de 's Gravenwinkelstraat.
  • Op parking Ten Walle (vroegere kleine parking aan het zwembad).
  • Op parking Hoedemaker (vroegere parking aan voorzijde Ravenhof).
  • Op centrumparking Blekerij.
  • Op centrumparking Hofstraat.
  • Aan de voorzijde van het station (vanaf de Stationsstraat naar de Papebrugstraat)

 

De camera's in de 's Gravenwinkelstraat en op parking Ten Walle worden bevestigd aan gevels. Op de andere locaties worden de camera's bevestigd aan verlichtingspalen in de buurt.

 

"Elke camera neemt om de vijf minuten een foto (snapshot) van de verkeerstoestand op dat moment", legt schepen van Smart City, Joost Cuvelier, uit. "Er worden geen doorlopende camerabeelden opgenomen. De camera's staan zo opgesteld en worden ook zo ingesteld dat ze geen privacygevoelige informatie vrijgeven (zoals gezichten, nummerplaten, individuele woningen,…)."

"Aan de hand van de foto's van de camera's kunnen we zien welke parkings vrij of bezet zijn. Bestuurders die op zoek zijn naar een parkeerplaats in de buurt leiden we zo op een efficiënte manier naar een vrije parkeerplaats", geeft schepen van mobiliteit, Elsie Desmet, aan.