Prenatale consultaties in AZ Sint-Rembert

Patrick Demarest

13/06/2016
foto's

Sinds januari 2015 kan je voor het allernieuwste gezinslid op prenatale consultatie bij de vroedvrouw.
De eerste afspraak vindt plaats in de 10de  zwangerschapsweek. Er wordt voornamelijk informatie gegeven over het verloop van de zwangerschap, welke onderzoeken moeten er gebeuren, welke vaccinaties volgen er, ... En nog veel andere praktische zaken die u als zwangere vrouw zeker niet uit het oog wil verliezen.

Op de tweede consultatie in de 30ste zwangerschapsweek krijgt u informatie over de voeding van de baby, arbeid en bevalling. Beide consultaties worden volledig terugbetaald door de ziekenkas.
Evelien Verduyn legt uit waarom deze consultaties soms wonderen verrichten: "Ik merk dat veel vrouwen er deugd van hebben om eens een uurtje te praten en hun hart te luchten. Ze lezen heel wat misleidende informatie op 'dokter google' waardoor ze soms nodeloos panikeren. Ik overloop dan rustig hun vragen.
Nu het aantal ligdagen verminderd is, zien sommige vrouwen er tegenop om direct met de borstvoeding te beginnen. We proberen om tijdens de tweede consultatie en bijkomende infosessie de enorme voordelen van borstvoeding te belichten."

Naast de consultaties zijn er ook nog infodagen waar koppels zich kunnen inlichten over kraamgeld, voorbereidingen voor de baby die op komst is, borstvoeding,...
In AZ Sint- Rembert zijn er tien vroedvrouwen die zich hiervoor inzetten.
"We zijn heel blij met deze ontwikkelingen", lacht Evelien Verduyn, "ik vind het heel aangenaam om de koppels te begeleiden doorheen de zwangerschap en ik krijg een betere connectie met de ouders voor het kindje er is."

Ook wanneer je niet aan je eerste kleine pagadder toe bent kunnen deze consultaties nog steeds interessant zijn. Evelien Verduyn: "In een steeds veranderende medische wereld blijven zo'n consultaties aan te raden en misschien is het na de tweede bevalling wel mogelijk om borstvoeding te geven... Samen met de koppels kijk ik naar de mogelijkheden om de zwangerschap zo vlot mogelijk te laten verlopen."

In de fotoreeks hieronder zie je Evelien Verduyn en Annelies Dolphen in de consultatie ruimte. Annelies is ondertussen waarschijnlijk mama geworden van een prachtige tweeling!

 

[wppa type="slide" album="499"][/wppa] (c) Apriotief bvba

bigpic
Foto 1 van 11
bigpic
Foto 2 van 11
bigpic
Foto 3 van 11
bigpic
Foto 4 van 11
bigpic
Foto 5 van 11
bigpic
Foto 6 van 11
bigpic
Foto 7 van 11
bigpic
Foto 8 van 11
bigpic
Foto 9 van 11
bigpic
Foto 10 van 11
bigpic
Foto 11 van 11
Foto 1 van 11
Foto 2 van 11
Foto 3 van 11
Foto 4 van 11
Foto 5 van 11
Foto 6 van 11
Foto 7 van 11
Foto 8 van 11
Foto 9 van 11
Foto 10 van 11
Foto 11 van 11