ProSeeds lanceert een zaaimix voor vaste planten

Patrick Demarest

03/12/2023
Onderwijs

Arne Decottignies (Ingelmunster), Amelie Dujardin (Roeselare), Cheyenne Callens (Torhout), Cyriel Viaene (Staden), Lisa Vanglabeke (Meulebeke) en Maxime Forrez (Menen), 6 studenten van Hogeschool VIVES in Roeselare, ontwikkelden samen 5 zadenmixen voor het zaaien van een vasteplantenborder.


Zaaien in plaats van planten

Vaste planten zijn planten die tijdens de winter bovengronds afsterven en in het voorjaar terug uitlopen. Deze planten kunnen dus jaar na jaar blijven staan op dezelfde plek. Cyriel: “Normaal gezien worden vaste planten aangeplant. Ze worden aangeboden in potjes en dat brengt een hoger prijskaartje met zich mee. Momenteel was er in zaadvorm nog geen vaste plantenmix te vinden. Vandaar dus onze keuze om hier op te focussen.”

Kwalitatieve border

Bij het aanplanten van een vasteplantenborder kunnen de kosten best hoog oplopen. Arne: “Omwille van het feit dat er heel wat kennis nodig is om een mooie border te creëren, zien we dat dit vaak wordt uitbesteed aan een tuinaannemer. Met ProSeeds is die oefening al voor een stuk gebeurd. We voorzien complete zadenmixen waar iedere tuinliefhebber meteen mee aan de slag kan.”

Eenvoudig in gebruik

De studenten streven naar een vlot zaaiproces. Cheyenne: “We voorzien extra informatie via een QR-code op de verpakking. Daardoor kan iedereen, met of zonder ervaring, genieten van het tuinieren. We mogen niet vergeten dat deze momenten in de tuin ook verschillende positieve invloeden hebben op het mentaal en lichamelijk welzijn.”

Minder plastics

De studenten maakten er ook echt een punt van om plastics zo veel mogelijk te vermijden. “Plastic wordt steeds vaker verboden en maken plaats voor milieuvriendelijke alternatieven. Het recycleren van meer plastics is alvast goed, maar hoe minder we produceren, hoe beter natuurlijk. We kozen dan ook heel bewust voor een gerecycleerde verpakking”, aldus Amelie.

ProSeeds aankopen

Meer informatie rond dit innovatief product kan op de Facebook- en Instagrampagina van ProSeeds gevonden worden, net zoals hun volledige aanbod en een bestelformulier. De zaaimixen worden per zaaiopperlvak van 3m2 verkocht.