Reminiscentiekoffers over het caféleven van toen

Patrick Demarest

04/04/2024
Actua

Niets leuker dan herinneringen ophalen aan het verleden. IGS Ginter en IOED Polderrand sloegen de handen in elkaar voor de ontwikkeling van reminiscentiekoffers, gericht op bewoners van de lokale woonzorgcentra. Doel: aanknooppunten aanleveren om in gesprek te gaan met mensen met dementie. Het eerste thema is nu afgerond. De reminiscentiekoffer rond het thema ‘Volkscafés’ gaat nu naar zijn nieuwe thuis. 

(Overhandiging van de koffer in WZC Sint-Augustinus Torhout)


IGS Ginter en Erfgoedvereniging  Polderrand bundelden hun krachten in een reminiscentieproject. Hiervoor werd in eerste instantie een koffer ontwikkeld rond het thema ‘Volkscafés’.  De koffer, één voor elke partnergemeente (Zedelgem, Torhout, Jabbeke, Ichtegem, Koekelare, Kortemark, Oudenburg en Gistel), bevat aanknooppunten om in gesprek te gaan met mensen met dementie. Foto’s, geluidsfragmenten en objecten nodigen uit om samen herinneringen op te halen aan de cafésfeer van vroeger. De karakteristieke biertjes, de caféspelletjes, het levendige verenigingsleven, maar ook de gebouwen en de mensen voor en achter de toog worden belicht.  Passende vragen ondersteunen familie en begeleiders om dialoog te openen en warme gesprekken te voeren.  Om het lokale aspect te versterken werd voor elke gemeente gewerkt met beeldmateriaal uit het eigen gemeentelijk verleden.

Lieselotte Denolf, voorzitter van Ginter, benadrukt: "Met deze reminiscentiekoffers willen we niet alleen herinneringen oproepen, maar ook waardevolle momenten van verbinding tot stand brengen. Ze bieden een mogelijkheid om het verleden te herleven en te delen, waardoor ouderen zich gewaardeerd en betrokken voelen en een gevoel van eigenwaarde en identiteit ervaren."

Met deze koffer ‘ Volkscafés’ gaat het project van start. Hierna volgen nog 3 andere koffers rond de thema’s: Kindertijd, Huishouden en Aan tafel.

De reminiscentiekoffer wordt overhandigd aan de verschillende woonzorgcentra in de aanloop naar Erfgoeddag. Het onderwerp van deze themadag is dit jaar ‘Thuis’. 

18 april: Omgaan met zorgweigering: hygiëne een noodzaak en deugd

In de familiegroep dementie komen mantelzorgers en familieleden samen om informatie, ervaringen en steun met elkaar te delen.
Op 18 april staat Omgaan met zorgweigering: hygiëne een noodzaak en deugd, op het programma.

Dit gesprek vindt plaats van 19.30 tot 21.30 uur in WZC Sint-Augustinus, Aartrijkestraat 11A in Torhout.
Schrijf in via mail: onthaal.woonzorgcentrum@torhout.be.
Deelnemen is gratis.