Roundnet of spikeball gespot in Torhout

Patrick Demarest

04/08/2021
sport

Disc Golf, Bossaball, You.Fo, Sepak Takraw, Pickleball, Spikeball/Roundnet … Steeds meer innovatieve sporten vinden hun weg naar Vlaanderen. “Een goede zaak,” zegt Geert Gysel, voorzitter van multisportfederatie Fros, “want door op een buitengewone manier te sporten, wordt sporten alleen maar leuker”. En ook in  Torhout duikt het spectaculaire Spikeball al op.


Innovatieve sporten winnen aan populariteit in Vlaanderen. Ze komen overgewaaid van overal (denk maar aan You.Fo uit Nederland, Sepak Takraw uit Zuid-Oost Azië, Roundnet uit Amerika en Bossaball zelfs uit België) en krijgen steeds meer populariteit hier. Waar eerst amper aandacht was voor deze onbekende sporten, groeien ze steeds meer uit tot een volwaardige werking, inclusief eigen competities en deelname aan internationale kampioenschappen. Het eerste Wereldkampioenschap Roundnet ging zelfs plaatsvinden in België in september 2020, maar werd door COVID-19 uitgesteld tot 2022.

Spikeball

Roundnet is een goed voorbeeld van zo’n nieuwe sport. Roundnet, ook wel beter gekend als Spikeball, is een spectaculair netspel dat geïnspireerd is door volleybal. Bovendien heb je niet veel nodig en zijn de Spikeball-sets erg compact waardoor je het gemakkelijk overal mee naartoe kan nemen. Deze sport werd in Vlaanderen voor het eerst gespot in 2014 en is intussen razend populair. Nu zie je deze sport overal opduiken: in het park, op het strand, tijdens familiefeesten... Het kan allemaal. Dus ook in Torhout!"

(Foto Fros)