Schrijvers ontmoeten schrijvers

Patrick Demarest

20/06/2021
cultuur/onderwijs

Dat academies uit het Deeltijds Kunstonderwijs uitblinken in enthousiasme en originaliteit, werd dit weekend nog maar eens bewezen. Een unieke samenwerking tussen de klassen Creatief Schrijven van Kunstacademie Torhout en Art’Iz, kunstacademie regio Izegem, mondde dan immers uit in een ontmoeting in levende lijve.

Na de succesvolle tentoonstelling ViceVersa waarbij het Izegemse museum Eperon d’Or en het Museum Torhouts Aardewerk de handen ineen sloegen is dit een tweede originele samenwerking tussen beide steden”, zegt de Izegemse schepen van cultuur en kunstonderwijs Kurt Himpe. “Deze keer geen ontmoeting tussen het verleden van beide steden, maar een creatieve kruisbestuiving.” 

De Kunstacademie Torhout houdt ervan om samen te werken, dit keer met een andere Kunstacademie: Art’Iz, kunstacademie regio Izegem. Twee jaar geleden werd de schrijverscursus opgestart in Torhout en met 15 schrijvers kende ze meteen een groot succes! Zondag ontmoeten ze elkaar na een jaar lang anoniem met elkaar gecommuniceerd te hebben”, aldus Joost Cuvelier, Torhouts schepen van onderwijs.   

                            

 “De leerlingen uit de opleiding Creatief Schrijven van beide kunstacademies kregen in september 2020 de opdracht om brieven te schrijven naar elkaar”, verduidelijkt Leen Langenbick, directeur van de Torhoutse academie. “Docenten Benjamin Sercu (Izegem) en Marieke De Maré (Torhout) verzonnen personages, gaven die aan de leerlingen, en vormden schrijf-duo's. Er ontstond onder andere een bijzondere briefwisseling tussen Lampje en Mevrouw O, maar ook tussen de hemel en de horizon, of ook wel tussen het bankje en de struik en vele anderen.

Tot op zondag 20 juni wisten de schrijvers niet wie hun échte schrijfpartner is”, vult Wim Belaen, directeur van Art’Iz aan. “Dan werd er een samenkomst georganiseerd op het binnenplein van Kunstacademie Torhout om de duo's aan elkaar voor te stellen. De leerlingen kregen allemaal de opdracht om nog een 'laatste brief' naar elkaar te schrijven, die ze die op dat moment aan elkaar voorlazen. Op die manier werden de duo's bekend  gemaakt.

Docenten Marieke en Benjamin waren alvast razend enthousiast: “Het werd enerzijds een spannend moment en anderzijds een interessante en leuke ontmoeting tussen twee schrijfklassen, die elkaar hopelijk in de toekomst blijven inspireren!”