Torhout groent bijvriendelijk

Patrick Demarest

11/01/2021
Natuur

Lokaal bestuur Torhout wil volop inzetten op een groenere stad. Vorig jaar ondertekende het, samen met heel wat andere Vlaamse steden en gemeenten, het bomencharter. Via dit bomencharter engageert Torhout zich om tijdens deze legislatuur 1000 extra bomen aan te planten in onze stad. 


Annelies Pollentier, deskundige Groen en Begraafplaatsen: "Als lokaal bestuur zijn we steeds op zoek naar geschikte groeiplaatsen in de openbare ruimte. Toch neemt het aantal bomen in de stad slechts met mondjesmaat toe. Een voldoende grote doorgroeiruimte is immers van belang om de bomen tot volle wasdom te laten komen. Bomen die op particuliere grond geplant worden, hebben dikwijls meer ruimte, staan verder af van wegen of bebouwing waardoor ze beter kunnen groeien en langer blijven leven. Daardoor is bij de vergroening van de stad extra winst te boeken op privéterreinen."

Bestel je gratis lijsterbes!

"Vorig jaar stelden we 100 gratis zomereiken ter beschikking aan geïnteresseerde burgers. Wegens het grote succes van de actie organiseren we dit jaar heel graag een vervolg hierop. 

Het lokaal bestuur stelt dit jaar 100 gratis lijsterbessen ter beschikking. Een lijsterbes (Sorbus Aucuparia) is een kleine boom met een mooi geveerd blad en witte bloemen, oranjerode bessen waar vogels dol op zijn en een prachtige herfstverkleuring. 

Burgers die geïnteresseerd zijn om een lijsterbes (Sorbus Aucuparia) in hun tuin te planten en deze mooi te laten uitgroeien, sturen een mailtje naar milieu@torhout.be

Na reservatie kan de boom afgehaald worden op zaterdag 23 januari tussen 10 en 12 uur op de parking van het stadskantoor (Aartrijkestraat 11B)."

Bijenvriendelijke stad

"Wist je trouwens dat Torhout de afgelopen jaren bekroond werd met de maximumscore van drie bijtjes voor onze inspanningen om van Torhout een bijenvriendelijke stad te maken? Bij deze uitdeelactie kiezen we daarom ook resoluut voor een bijenvriendelijke boom."

"Voor het tweede jaar op rij konden we honing oogsten van onze bijenkast op het dak van ons stadskantoor. Wens je te proeven van onze heerlijke, eigen stadshoning, bestel dan voor € 5 een potje lekkere honing door een mailtje te sturen naar milieu@torhout.be. Je kan jouw potje komen afhalen op hetzelfde moment als de bomen. Haast je, want de voorraad is beperkt. De opbrengst van de honing gaat integraal naar de realisatie van nieuwe bijenprojecten in onze stad."


"Bomen en bijen zijn van levensbelang! En daar kan jij jouw steentje toe bijdragen. Dit jaar combineren we met onze actie 'Plant een boom in jouw tuin' beiden. Wist je dat 1 boom de schadelijke uitstoot verwerkt van maar liefst 10.000 autokilometers en het werk doet van 10 airco's tijdens warme dagen? Daarnaast houdt 1 boom gemakkelijk 8000 liter water vast en zorgen bomen voor minder stress, verhoogde concentratie, meer creativiteit en een betere gezondheid. Twijfel dus niet en bestel snel jouw enige, echte streekeigen én bijenvriendelijke lijsterbes," zegt schepen van Natuur en Groen, Elsie Desmet.