Torhout rond 1900

Patrick Demarest

11/12/2022
straat/wijk

Bart Tanghe en Vriendenkring Kunst Houtland brachten het boek 'Torhout rond 1900' uit. Een historische en anekdotische wandeling langs de straten van Torhout rond 1900. (2000 foto’s, 600 pagina’s) Een ideaal eindejaarscadeau.



Een merkwaardige eindejaarsstunt van Vriendenkring Kunst Houtland !
Marc Verkeyn: "Een paar maanden terug kwamen we via een toevallige babbel met Bart Tanghe ( een te weinig bekende en teruggetrokken maar zeer getalenteerde en creatieve kunstenaar-schrijver) te weten en te horen dat hij al jaren (om precies te zijn 3 jaar) bezig geweest is met de herwerking en uitgebreide geïllustreerde versie van het in 1985 door de familie van drukkerij Cornille en Publitor gepubliceerde boek geschreven door een zekere Bruno, Torhout rond 1900.

Uit de mond en de reactie van Bart bleek, toen dat hij op onze vraag wat hij daarmee nu zou aanvangen, dat hij zowel als wij spijtig vonden dat er eigenlijk met zo’n uitgebreid werkstuk niets mee aan te vangen was. Alleen al financieel was een publicatie voor hem niet haalbaar. Zelf waren wij bijzonder onder de indruk van zijn copie dat wij meekregen naar huis om eens rustig door te nemen. En wij kwamen tot de conclusie dat het onverantwoord zou zijn dat zo’n unieke herwerking en reconstructie (van 236 naar 600 bladzijden) van de wandelingen van Bruno door het Torhoutse stadscentrum anno 2022-2023 in de boekenkast van Bart Tanghe zou blijven staan.

Met Vriendenkring Kunst Houtland, en de doelstellingen die we al 47 jaar nastreven, vonden we het haast onze burgerplicht daar iets aan en voor te doen, ondanks de zware financiële implicaties en de nodige digitale aanpassingen die er nodig zouden zijn om tot een verzorgde gedrukte oplage van 100 exemplaren te komen en die dan tegen een democratische verkoopprijs aan de geïnteresseerden te kunnen slijten.

En we zijn uiteindelijk heel erg fier dat we dat met onze inzet voor mekaar hebben kunnen krijgen. Fier ook dat we zo’n levenswerk van Bart Tanghe tot een goed eind mogen brengen.

Op het moment dat de stadskern van Torhout een  heuse plastische chirurgische ingreep ondergaat, een facelift…met de naam ‘stadskernvernieuwing’, blikken wij met het boek ‘Torhout rond 1900’ eventjes 120 jaar terug in de tijd.  Men schrijve ‘Thourout in ’t jaer 1900’."

1900

Hoe zag Torhout er 120 jaar geleden uit?  Wat was het straatbeeld en wie woonde waar?  Hoe leefden de mensen toen?  Wat was hun dagelijkse bezigheid?
In de volledig herwerkte en uitgebreide versie van het in 1985 door een zekere Bruno geschreven boek ‘Torhout rond 1900’ brengt Bruno een  pittig, zeer visualiserend en anekdotisch verslag uit over zijn wandelingen doorheen de straten van Torhout tijdens de periode 1882-1914. De kind- en jeugdherinneringen van Bruno, toen hij nog een knaap van 10 à 13 jaar oud was, vormen een relaas over het Torhout rond de eeuwwisseling (1900). Hij beschrijft gedetailleerd en met veel anekdotiek het uitzicht van de straten, de huizen, de mensen die er woonden, de gewoontes, het dagelijkse leven… Later, als ouderling, maakt hij twee grote wandelingen doorheen Torhout waarbij hij telkens zijn memoires ophaalt en die noteert.
Zijn verhaal wordt in deze herwerkte versie rijkelijk geïllustreerd met meer dan 2000 afbeeldingen (archieffoto’s, kaarten) en extra uitleg. Bij de meeste items wordt het straatbeeld van 1900 vergeleken met actuele beelden.
Torhout rond 1900 is bedoeld als een nostalgisch terugkijken naar  de tijd van toen.
Vele gebouwen en sites zijn intussen verdwenen zoals het oude station en ‘statiepit’,het huis Fraeys op de Burg, de molens op grondgebied Torhout, de meiboom op de Markt, de brouwerijen Bekaert en Fraeys, de muziekschool, de paardenmarkt, de velodroom, de gevangenis …

De herwerking van het originele boek werd opgedeeld in drie delen: een eerste deel omvat de twee wandelingen van Bruno doorheen de straten van Torhout opgedeeld in twee delen (1ste en tweede wandeling), een tweede deel gaat over de mensen die omstreeks 1900 in Torhout woonden en een derde deel omvat een aantal bijlagen over de facetten van het dagelijks leven in Torhout en België rond de eeuwwisseling, het tijdperk van de ‘Belle Epoque’. Afsluitend is er nog een uitvoerig register over de behandelde figuren en plaatsnamen.

INHOUD
Deel 1
Wandeling 1 en 2 door de straten van Torhout omstreeks 1900.  Een beschrijving van het oude straatbeeld met vele archieffoto’s.
Deel 2  
De mensen.  Wie was wie. Wat was hun dagelijkse bezigheid?  Hoe verplaatsten zij zich?

Deel 3 Thematische bijlagen
. Sociaal en economisch Torhout rond 1900
. Voeding
. Kledij
. Verenigingen
. De woning (van arbeiderswoning tot kasteel)
. De herbergen
. Sport en spel vroeger
. Beroepen
. Geld en uitgaven
. De tijdsgeest
. Politiek in Torhout
. De molens van Torhout
. De gehuchten
. Het dialect

Bestellen

Torhout rond 1900’ is een uitgave van Vriendenkring Kunst Houtland (vkh).

Samenstelling en Vormgeving: Bart Tanghe

Uitgever: Vriendenkring Kunst Houtland vzw


INTEKENEN en BESTELLEN kan bij: Verschijningsdatum: 10 december 2022


* Bart Tanghe, Hugo van der Goeslaan 5  8220 Torhout
  tel: 050 215789    0471 436784
  e-mail: bart.tanghe1@skynet.be
* Marc Verkeyn, Korenbloemstraat 133  8820 Torhout
  tel.: 0485 844342
* Fernand Laforce, Revinzestraat 24  8820 Torhout
  tel.: 050 213061
  e-mail: vkh.torhout@gmail.com

Stort  € 50 op rekeningnummer: BE 78 7509 4850 7386 van VKH Torhout met de mededeling ‘Torhout rond 1900’ + uw naam en adres