Torhoutse sterrenkindjes krijgen een naam

Patrick Demarest

24/02/2024
Actua

Ouders van kindjes die sterven binnen de 140 dagen na de bevruchting kunnen hun kindje voortaan laten registreren in het sterrenregister. Op die manier wil het lokaal bestuur deze ouders en hun kinderen steunen in deze moeilijke periode. Ouders krijgen het attest mee naar huis samen met een herinneringskaartje. Ook op het Stiltepark is een plaats om sterrenkindjes te herdenken.

 (Afbeelding lokaal bestuur Torhout)

Er is geen groter verdriet dan dat van een ouder die een kind verliest, ongeacht wanneer dit gebeurt. Met de sterretjesweide werd op het Stiltepark voor hen al een eigen plekje gecreƫerd. Zo kunnen ouders een sterretje laten plaatsen tussen de witte rozen en de wiegende grassen. Zo'n sterretje draagt de naam van het kindje. Ze worden op vraag gemaakt, in samenwerking met het Vrij Technisch Instituut van Torhout. Ouders krijgen ook een kaartje met het gedicht 'Kom sterretje, kom' van Anna Crevits mee als aandenken. Het lokaal bestuur gaat nu een stapje verder en lanceert ook een sterrenregister.


Sterrenregister erkent stilgeboren kindjes

Het Lokaal Bestuur Torhout wil alle sterrenouders nu ook de kans geven hun stilgeboren kindje, ongeacht de leeftijd, symbolisch te laten erkennen via een sterrenregister en een sterretje te laten aanvragen op de sterrenweide. Ouders ontvangen dan een attest en een herinneringskaartje. Juridisch zijn er geen gevolgen verbonden aan het sterrenregister, het biedt wel morele steun voor sterrenouders. Er staat geen beperking in tijd op de registratie van een sterrenkindje. Ouders kunnen ook na x-aantal jaren hun kindje nog laten registreren. Een registratie in het register is gratis, een sterretje op de begraafplaats kost 25 euro.

 

"Ouders van een stilgeboren kindje willen hun sterrenkindje een volwaardige plaats geven in hun leven. Het sterrenkindje een naam kunnen geven en het symbolisch laten registreren, biedt een hele troost. Met de sterretjesweide op het Stiltepark willen we de ouders een eigen plekje schenken, dichtbij hun kindje. Voortaan nodigen we alle ouders die hun sterrenkindje lieten registreren ook uit naar de geboorteboomplanting," vertelt Elsie Desmet, schepen van Begraafplaatsen. 

 

Procedure

  • Vul het online formulier in via torhout.be/sterrenregister of maak een afspraak bij de dienst Burgerzaken en vul samen het aanvraagformulier in.
  • Wens je een sterretje op de begraafplaats? Betaal dan 25 euro, bij voorkeur met bancontact.
  • De dienst Burgerzaken geeft je een seintje wanneer je het sterretje mag ophalen.
  • Je mag het sterretje zelf plaatsen op de sterretjesweide, de begraafplaatsmedewerkers kunnen de weide aanwijzen of je kan het sterretje thuis een mooi plekje geven.
  • Kom je als ouder liever niet zelf? Dan bekijkt de dienst in overleg om dit op een andere wijze in orde te brengen.
  • Vragen hierover? begraafplaats@torhout.be