"We hebben nog een stevige groeimarge!"

Patrick Demarest

23/05/2021
sport

Derde deel van het gesprek met de sportieve architecten van de Nacht van Vlaanderen: voorzitter Dirk Verduyn die met gloed de wandelsport verdedigt en wedstrijddirecteur lopen André Mingneau.

De 40ste Nacht was een voltreffer, de 41ste had heel wat voeten in de aarde vooraleer die er kwam…wat verwachten jullie van deze light editie?

Dirk Verduyn: "Aangezien we de Batjestocht uitgebreid hebben met lange afstanden (30 en 42 km) en we een van de eerste 'evenementen' zijn die op min of meer normale wijze georganiseerd worden, kan er best veel volk op afkomen. Het voordeel van een wandeltocht is het gespreid starten van de deelnemers zodat je op de startlocatie en onderweg probleemloos de coronamaatregelen kan doen naleven. Bij het lopen ligt dat een stuk moeilijker waardoor we daar het aantal deelnemers per onderdeel moeten beperken."

André Mingneau: "Qua lopen is dit eerder een oefening of algemene repetitie voor 2022 en een 'gebaar' naar stad Torhout die ons steeds goed gezind is en uiteraard in de eerste plaats om lopers toch wat hoop te geven. Niet vergeten, we zijn één van de eerste officiële ultralopen in Europa zodat winnaars hier ook wel hoop kunnen scoren in de ultralopers ranking 2021."

De Nacht is een van de laatste niet commerciële organisaties van dergelijke omvang, kunnen jullie nog groeien?

Dirk: "Mits het doorvoeren van enkele aanpassingen is er beslist nog groeipotentieel voor het wandelen. Toch moeten we de kwaliteit  van onze organisatie goed bewaken en ervoor zorgen dat we niet uitsluitend mikken op kwantiteit. Het beperken tot 1500 deelnemers aan de 42 km wandeltocht, was al een feit. Voor de andere afstanden is er zeker nog groeimarge. Meer deelnemers zorgen automatisch ook voor meer inkomsten en hoe groter de uitstraling van de 'Nacht' , hoe makkelijker het ook is om nieuwe sponsors aan te trekken."

André: "Dat hebben we bewezen in 2019 met 7.700 deelnemers; dus groeien kan zeker nog, zeker tot 10 à 12.000 deelnemers."

Hoe kijk je naar de toekomst?

Dirk: "Als we kunnen blijven verder bouwen op onze 'goede naam' in wandel- en loopmiddens, zie ik de toekomst hoopvol tegemoet. Er is wel één aandachtspunt waar alle organisaties en verenigingen mee te maken krijgen: het aantrekken van nieuwe medewerkers! Ik eindig dus graag met een oproep naar de Houtlanders om zich te engageren in 'onze nacht' en zo te helpen om dit 'monument' voor de toekomst te beschermen en verder te laten leven."

André: "Ik ben er 63 en moet dus wel uitkijken naar iemand die me zou kunnen opvolgen zonder bruuske koerswijzigingen. Het is nog niet onmiddellijk aan de orde maar ik zie in Torhout zelf wel een paar mensen die dit aankunnen, ook binnen ons verjongd bestuur. Dus ik ben hoopvol."