1000 extra Torhoutse fruitbomen en -struiken

Patrick Demarest

30/01/2024
Natuur

Voor het vijfde jaar op rij deelt het Lokaal Bestuur Torhout bomen en struiken uit aan zijn inwoners. Dit jaar worden liefst 413 fruitige Torhoutse tuinen aangeplant. Het overweldigende succes van de actie toont aan dat de vergroening van de stad meer dan ooit gezien wordt als prioriteit. Op 27 januari werden de bestellingen opgehaald aan het Stadskantoor. Samen met andere plantacties staat de teller dit plantseizoen ondertussen op 1.000 extra fruitbomen en -struiken.

 (Foto Lokaal Bestuur Torhout)

Aanbod verdubbeld

Bij de start van de actie hoopte het lokaal bestuur op 200 bestellingen. Toen de teller na enkele dagen op 100% stond werd duidelijk dat de vraag dit jaar de verwachtingen massaal zou overtreffen. De bestellingen bleven binnenstromen waardoor de wachtlijst al snel meer dan 200 extra aanvragen registreerde. De Torhoutenaar engageert zich meer dan ooit om de stad te helpen vergroenen. Het lokaal bestuur besliste om de voorraad te verdubbelen om zo aan alle vragen te kunnen voldoen. Het aanbod bestond uit twee soorten laagstammige appelbomen en een struikenpakket met aalbes, stekelbes en framboos.


"Het vergroenen van de stad kan enkel slagen met de hulp van onze inwoners. We zijn dan ook opgetogen met het succes van onze uitdeelacties", zegt schepen van Leefmilieu, Klimaat en Groen Elsie Desmet. "We zetten niet alleen een stap vooruit naar het behalen van onze klimaatdoelstellingen, we vormen ook tuinen om tot biodiverse oases waar bijen en andere dieren kunnen vertoeven. Als bijengemeente helpen we zo ook in 2024 onze levensnoodzakelijke kruisbestuivers." 

 

Biodiversiteit en leefbaarheid zijn twee prioriteiten van het klimaatactieplan. Dit jaar worden net geen 200 bomen en maar liefst 642 struiken geplant. Het enthousiasme van de inwoners om hun steentje bij te dragen om bijenvriendelijke fruitbomen en -struiken aan te planten is positief en stimulerend.

 

1.000 extra smuloasen

Met deze actie stijgt de teller van geplant fruitgoed in de stad gevoelig. Afgelopen najaar nog entten heel wat kersverse ouders een 100-tal fruitbomen. Binnenkort planten ze twaalf geboortefruitbomen en een pluktuin aan naast het Stadskantoor. Dat brengt de teller naar een duizendtal extra fruitbomen en -struiken op Torhouts grondgebied, dit plantseizoen.


"Pluktuinen worden steeds populairder en bieden ons de kans om zelf te voorzien in vers en gezond fruit", vertelt schepen Elsie Desmet. "Wie eet nu niet graag een zelf geplukte appel van zijn eigen boom? Sommigen verkiezen om het fruit te laten staan om vogels en wilde dieren aan te trekken om te smullen. Door deze uitdeelactie moedigen we iedereen aan om van hun tuin een smultuin te maken."  

 

Premie voor ontharding en vergroening

De uitdeelactie van bomen en struiken is traditioneel het startschot voor een reeks acties en campagnes onder de noemer 'Torhout Groent'. Het lokaal bestuur engageerde zich in het verleden om meer bomen te planten door het bomencharter te ondertekenen. Een boom per inwoner is ook onderdeel van het Lokaal Energie- en Klimaatpact dat bovendien iedereen aanspoort om meer te ontharden en te vergroenen en plaats te creƫren voor water en biodiversiteit. De stad kan dat niet alleen en roept op om gebruik te maken van de premies en diensten die het lokaal bestuur aanbiedt, zoals de premie voor ontharden en vergroenen waarbij je tot 500 euro steun kan krijgen. Droom je van een levendige geveltuin met bijenvriendelijke struiken en planten? Vraag je premie aan en ontvang tips op maat van de deskundige Groen.