2016 wordt opnieuw een belangrijk jaar voor de Academie!

Patrick Demarest

06/02/2016
cultuur/onderwijs

IMGP2296

De Academie voor muziek, woordkunst en dans in Torhout op de site van Ten Walle is ontstaan in 2009 en nog steeds in uitbouw. Ook dit jaar is belangrijk bij de verdere uitbouw want er werd een aanvraag ingediend voor de opstart van een hogere graad woordkunst. Directeur en leraar accordeon Johan Vandecaveye en algemeen coördinator Leen Langenbick zijn trots op de pionierswerking van de school.

Johan vertelt: “De Academie is echt een pionier op vlak van samenwerking. Samen met de zes wijkscholen van Torhout geven we tijdens en na de schooluren vormingen vanaf het derde leerjaar. De leerlingen kunnen kiezen voor woordkunst, muziek of dans.”
Dit jaar werd gestart met een nieuwe samenwerking waarbij alle kinderen van het derde leerjaar  een half uur per week samenzang van de leerkrachten van de Academie krijgen. De geïnteresseerde leerlingen kunnen zich inschrijven om na de lesuren nog twee uur muziekatelier te volgen.
Johan:  "We hebben steeds positieve feedback gekregen van de scholen die dit zo aanpakken en merken dat ze vragende partij zijn om deze samenwerking nog verder uit te bouwen.”

Voor de kinderen van het tweede leerjaar worden er projecten muzische vorming aangeboden. "Dit heeft meerdere voordelen, dekinderen kunnen al eens proeven van muzische lessen en de leerkrachten putten ook inspiratie uit deze manier van werken", zegt Leen
“Ook met de hogeschool Vives-Reno werken we samen, de leerlingen kunnen hier vakken komen volgen en kunnen studiepunten bekomen in hun curriculum. We merken dat het aantal leerlingen dit jaar sterk gestegen is. De bedoeling is dat studenten na 3 jaar les in de Academie zelfstandig voor een klas kunnen staan met hun instrument. Ook het belang van woordkunst om bijvoorbeeld voor een groep te kunnen staan, wordt als zeer nuttige en interessante materie ervaren,” vertelt Johan.

Leen gaat verder: “We willen voor alle leerlingen toegankelijk zijn en een eliteclubje absoluut vermijden. Het inschrijvingsgeld wordt laag gehouden en we kijken ook zoveel mogelijk naar de mogelijkheden van ieder kind. Sinds vorig schooljaar krijgen we de mogelijkheid om voor kinderen met een beperking de leerplannen aan te passen aan hun mogelijkheden. Zo kan er voor elk kind een opleiding op maat uitgezocht worden. Bepaalde onderdelen worden dan uit het leerplan weggelaten zodat de vormingen haalbaar blijven. We willen in de toekomst het bijzonder onderwijs nog meer betrekken in onze werking.”

De Academie bevindt zich in de prachtige gerestaureerde gebouwen van Ten Walle. In september 2015 was er de officiële opening. De twee kapellen werden onder handen genomen en er kwam een nieuw gedeelte met foyer bij. Deze herwaardering en renovatie betekent een grote meerwaarde voor de Academie en het is een plezier om er te vertoeven.

Johan werpt nog een licht op de toekomst: "We kregen de goedkeuring voor de opstart van de hogere graad muziek in 2015 en nu wachten we vol spanning de goedkeuring af van de hogere graad woordkunst voor volgend schooljaar. In 2017 willen we dan voor hogere graad dans gaan. Dat is belangrijk voor de studiecontinuering en de jongeren moeten zo niet opeens uitwijken naar andere academies. Als alles goed gaat dan zal in 2020 de school volledig uitgebouwd zijn.

Binnenkort zijn er een aantal evenementen georganiseerd vanuit de Academie.
Zo is er APPLAUS! Op zaterdag 27 februari 2016 om 19 uur en zondag 28 februari 2016 om 10 uur in het CC de Brouckere. Deze voorstellingen zijn helaas al uitverkocht.
Het Woordfestival vindt plaats op 20 en 21 mei 2016 en de dansvoorstellingen van Elysium gaan door op vrijdag 27 mei 2016 om 19 uur en op zaterdag 28 mei 2016 om 17 en 19.30 uur.