50ste jaarboek Geschied- en Heemkundige Kring

Patrick Demarest

02/01/2023
Actua

Sinds 1973 verschijnt onafgebroken het jaarboek van de Geschied- en Heemkundige kring. En dan is er dus nu een 50ste jaargang. Voordien was er een tijdschrift zodat er al sinds 1959 leesvoer over het verleden van de stad Torhout wordt aangeboden. In deze nieuwe jaargang van het jaarboek vind je met plezier een nieuwe bundeling van interessante artikels. De voorstelling vindt plaats op donderdag 19 januari in Club de B.

(Zo werd het jaarboek 2021 voorgesteld)

Tijdens de voorstelling geven de auteurs kort toelichting bij hun artikel en dit vormt als het ware een achter-de-schermen. Je krijgt als lezer een aantal extra zaken te weten over het artikel of het onderwerp.


Welke artikels vinden we in het jaarboek?

  • Maurits Pyck wijst op een mogelijk Keltisch verleden van Torhout.
  • Verschillende medewerkers van Raakvlak schreven samen over de archeologische opgravingen langs de Roeselaarse weg in 2016, onder meer over een Romeins grafveld.
  • Een eerste blik op de archeologische opgravingen op de Markt en in de Zwanestraat in 2022 wordt geboden door Marc Decorte en Kurt Persyn.
  • Jan Dedeyne schreef over de rol die herbergen speelden in onze samenleving, types van herbergen en herbergnamen.
  • In hun artikel verkennen Paul Deman en Hendrik Vandeginste het verhaal van de wagenmakers in Torhout in de periode 1800-1950.
  • Gedurende 7 jaar woonde Gentil Antheunis in Torhout. Frans Vanclooster wijdde zijn artikel aan hoe de schrijvende schoonzoon van Hendrik Conscience zijn stempel drukte op het culturele en sociale leven van zijn stadsgenoten.
  • Marc Decorte verhaalt over Roger Pollet. Een verhaal van een jonge man die terecht kwam in een oorlog, en daarna verbannen bleef van zijn geboortestad Torhout.
  • Het jaarboek sluit af met het activiteitenverslag van 2022.


Naast het jaarboek  geeft men ook een zicht op de activiteiten van de kring van het voorbije en komende jaar. Met een drankje zetten ze het nieuwe jaar vol heemkundige activiteit in. 

Praktisch

Wanneer: donderdag 19 januari 2022, 20 uur. Vanaf 19.30 uur is men aanwezig.

Waar: CC de Brouckere, Club de B, Aartrijkestraat 6, 8820 Torhout

Wie: voor iedereen die interesse heeft in Torhout