Bascules Robbe werd Robbe Industries

Patrick Demarest

21/06/2024
Bedrijf

Begin dit jaar onderging Bascules Robbe, en dit na 179 jaar, een naamsverandering naar Robbe Industries nv. De broers Cedric en Yannick Pollet die aan het roer staan, lonken naar de toekomst en de site van 6500 m² laat alle uitbreidingen en aanpassingen aan het bedrijfsgebouw toe.

Yannick: "Robbe Industries is sinds 1845 gevestigd in Torhout. De activiteiten omvatten het ontwerpen, produceren en onderhouden van industriële vul- en weegsystemen. Met een team van 35 toegewijde medewerkers bedient Robbe Industries een breed scala aan klanten, variërend van grote multinationals tot kleine en middelgrote ondernemingen, zowel in België als daarbuiten.

Onze industriële weegsystemen zijn gekend door hun robuustheid en duurzaamheid. Robbe Industries heeft het grootste marktaandeel van weegbruggen in België. Verder zijn er in de loop der jaren duizenden industriële weegplateau’s en weegschalen geproduceerd. Gezien hun lange levensduur is het grootste deel van deze toestellen nog altijd in bedrijf. Het is helemaal niet abnormaal dat er service of herijken worden uitgevoerd op toestellen, zelfs na meer dan 30 jaar.

Sinds een tiental jaar werkt Robbe Industries aan een uitgebreid gamma aan geavanceerde afvulmachines voor bigbags, afvullijnen van IBC’s en afzakinstallaties. Hierin wordt ook een groot deel automatisatie (sturingen, robotica, mechatronica, …) in verwerkt. Projecten met deze systemen worden sinds een paar jaar ook meer en meer in het buitenland opgestart."

Lange band met Torhout

Robbe Industries heeft een zeer lange band met Torhout. Het bedrijf is ondertussen 179 (!) jaar actief in de hoofdstad van het Houtland. Van 1845 tot 1974 werden de activiteiten uitgevoerd in de Nieuwstraat. De verhuis naar het toen nieuwe industrieterrein aan de Noordlaan leidde een periode van professionalisering in. Dit was ook de periode waarin het wegen via elektronica opkwam. Robbe Industries bleek toen al snel een koploper te zijn in het ontwerp van elektronische weegsystemen. Een tiental jaar geleden werden de activiteiten uitgebreid met meer aandacht voor de vulsystemen en automatisatie. Dit resulteerde in 2018 al in een OEM partnership met de Belgische Industrial Automation afdeling van de groep Siemens. Robbe Industries was bij de start van het OEM programma één van de slechts 12 uitgekozen bedrijven in België!

Yannick: "Om zowel innovatief als bedrijf en alsook een uitstekende service te kunnen bieden is een stabiel personeelsbestand zeer belangrijk. De meeste personeelsleden van Robbe Industries zijn afkomstig uit Torhout of uit de omringende gemeenten. Op dit moment zijn er 20 personeelsleden met een anciënniteit van meer dan 10 jaar! Met andere woorden, bijna 2 op 3 actieve mensen in het bedrijf hebben een anciënniteit van meer dan 10 jaar!

De afgelopen jaren is er ook een band gegroeid met zowel het VTI Torhout als de Vives Hogeschool in Brugge. Vele studenten hebben hun stage of thesis bij Robbe Industries gedaan. Ook meerdere studenten van KU Leuven Campus Brugge (afdeling ingenieurswetenschappen) hebben hun masterthesis in ons bedrijf uitgevoerd. Sommige zijn blijven plakken en zijn hun actieve loopbaan gestart in het bedrijf."

Investeringen in Torhout

"De toekomst van het bedrijf zal nauw verbonden met Torhout blijven. Er staan de komende jaren enkele investeringen gepland om het bedrijfsgebouw weer voor de komende 50 jaar up-to-date te maken. De site zelf is met zijn 6500 m² groter dan wat men aan het voorgebouw zou denken. Er is dus nog voldoende plaats om de werkplaatsen in de toekomst verder uit te breiden.

De nominatie voor de Torhout Awards was een erkenning van de voortdurende inzet en prestaties van het team van Robbe Industries, dat trots is op zijn erfgoed en uitkijkt naar een succesvolle toekomst in samenwerking met de gemeenschap van Torhout."