Bijna 7000 leerlingen en meer dan 1000 personeelsleden!

Patrick Demarest

30/06/2015
Actua cultuur/onderwijs

Scholengroep Sint-Rembert Torhout en de Zedelgemse basisscholen vormen vanaf 1 september 2016 één schoolbestuur.

De Zedelgemse basisscholen van Het Dorp en De Leeuw treden toe tot de scholengroep Sint-Rembert vanaf 1 september 2016. Deze beslissing is genomen na een reeks  constructieve en transparante vergaderingen met informatie-uitwisseling die gedurende het schooljaar 2014-2015 op bestuursniveau zijn gevoerd. In die gesprekken ging het over de  pedagogische werking van de scholen, het personeelsbeleid, het financieel beleid, …

Het schooljaar 2015-2016 zal gebruikt worden om de instap van de basisscholen van het Dorp en De Leeuw in de scholengroep Sint-Rembert goed voor te bereiden. Daarbij wordt uitgegaan van het subsidiariteitsprincipe: wat dichtbij de kinderen kan gebeuren, gebeurt ook best in de scholen. Ondersteunende opdrachten gebeuren op het algemene niveau van de scholengroep Sint-Rembert. We kiezen ook uitdrukkelijk voor een inhoudelijke uitwisseling van informatie en samenwerking. De directeurs worden opgenomen in het directieteam van de scholengroep Sint-Rembert en in de participatie-organen is ruimte voor een vertegenwoordiging vanuit de basisscholen van Zedelgem. De lokale verankering van de Zedelgemse basisscholen blijft een belangrijk aandachtspunt.

Voor het onderwijzend personeel verandert er niets m.b.t. hun statuut omdat dit geregeld wordt op het niveau van de scholengemeenschap.  De andere personeelsleden worden overgenomen door de nieuwe vzw in eenzelfde statuut.

De scholengroep Sint-Rembert bestaat dus vanaf 1 september 2016 uit tien basisscholen, waarvan een voor buitengewoon onderwijs, tien secundaire scholen, een internaat, kinderopvang en een centrum voor leerlingenbegeleiding. De scholen zijn gelegen in Torhout, Koekelare, Lichtervelde, Handzame en Zedelgem. In mei 1996 droegen de zusters van Heule de verantwoordelijkheid over het Spes Nostra instituut in Zedelgem over aan de scholengroep Sint-Rembert, die sindsdien actief is in het onderwijs in Zedelgem. Het Spes Nostra instituut kent een eerste graad secundair onderwijs. Momenteel lopen er zo’n 120 jongeren school.

De scholengroep Sint-Rembert telt op vandaag zo’n 6150 leerlingen en ca. 950 personeelsleden.

De vrije bassisscholen van Zedelgem ’t Dorp en de leeuw behoren vandaag tot één vzw. Samen groeperen ze zo’n 707 leerlingen en 70 personeelsleden.