Campus Eureka geeft gratis STEM workshops

Patrick Demarest

26/01/2023
Onderwijs

Al wie in het 5de of 6de leerjaar zit kan in Campus Eureka (scholengroep !mpact) nog tot eind mei gratis digitale vaardigheden onder de knie krijgen of bijspijkeren. De STEM workshops die Eureka secundair op woensdagnamiddag inricht, spelen in op wat jongeren boeit en geven hen een voorsprong bij verdere studies. Kiezen kan uit verschillende thema’s.



Op campus EUREKA kunnen leerlingen van het vijfde of zesde leerjaar – die al dan niet bij op Campus EUREKA (basis) schoollopen – gratis STEM workshops volgen. Dat Eureka secundair deze workshops inricht, mag niet verwonderen. De school heeft immers een stevige reputatie op het vlak van STEM-onderwijs en innovatie.
De focus ligt in de workshops op computationeel denken, dat is analytisch denken en vervolgens stapsgewijs oplossingen zoeken waarbij je de hulp van een computer kan inschakelen.
Dit jaar leerden leerlingen op die manier 3D-ontwerpen, games en robots programmeren, een kamerdeuralarm maken met een microcontroller en Minecraft Education. Het enthousiasme is groot, want de workshops spelen in op de leefwereld van de leerlingen.


Nieuwe vaardigheden worden basisvaardigheden 

Dat is geen toeval, want hun leefwereld is de wereld van morgen en die vereist nieuwe basisvaardigheden, vertelt  Christophe Van Linthoudt, leerkracht STEM en wiskunde: "We willen zoveel mogelijk jongeren in contact brengen met de vaardigheden die nu al of zeer binnenkort basisvaardigheden zullen worden die net zo evident zijn als lezen en schrijven. We willen de drempel zo laag mogelijk houden: er is geen basiskennis vereist en we bieden de workshops ook gratis aan." 

Praktisch: programma en gratis registreren 

De workshops vinden plaats op woensdagnamiddag van 15 tot 16.30 uur en lopen nog door tot eind mei.
Je kiest zelf welke workshops je wil volgen.
 
Nog op het programma: LEGO robot bouwen en programmeren, kennismaking artificiële intelligentie, disco stroboscoop met arduino, je eigen sticker maken, je eigen animatiefilm maken en een website bouwen.

De workshops zijn gratis, maar je aanwezigheid registreren is wel verplicht. Inschrijven via atheneumeureka.be en de knop 'workshop future classroom'.