De moeilijke denkoefening van de Nacht (1)

Patrick Demarest

16/05/2021
sport vereniging

2019 liet een recordnacht noteren, 2020 werd geannuleerd, 2021 wordt een light versie en in 2022 wordt de Markt, zeg maar het kloppend feesthart van de Nacht, even naast het Nachtlijf gelegd. Wij hadden een exclusief gesprek met de sportieve architecten van de Nacht van Vlaanderen: voorzitter Dirk Verduyn die met gloed de wandelsport verdedigt en wedstrijddirecteur lopen André Mingneau. Gespreid over 3 delen...

(Schepen van sport Rita Dewulf, André Mingneau, Dirk Verduyn en burgemeester Kristof Audenaert.)

2019 werd een absoluut recordjaar met 6600 deelnemers op vrijdag en 7700 in totaal. En daarna was er…niets meer. Hoe zwaar valt dat?

Dirk: "Vorig jaar was de voorbereiding al ver gevorderd toen Covid-19 roet in het eten kwam gooien. We wisten ook nog niet dat de gevolgen zo langdurend en verstrekkend zouden zijn. Door lange tijd te hopen dat de maatregelen tegen juni wel voldoende versoepeld zouden zijn, is er ook nooit gedacht aan een alternatief, behalve dan een digitaal aanbod van vier wandellussen van 10 km die aan elkaar gekoppeld konden worden en op elk moment afgestapt konden worden. Wat toen wel al opviel was dat 'het wandelen' als vrijetijdsbesteding enorm populair was, er waren trouwens weinig alternatieven! Dus was een jaartje niet organiseren op zich niet zo erg en mochten we hopen dat we in 2021 op die wandelhausse zouden kunnen inpikken...  Bovendien heb ik veel gebruik gemaakt van dergelijke wandelinitiatieven van andere clubs en heb ik tijd genomen om deel te nemen aan tal van wandel- en fietszoektochten. Om zelf iets te organiseren heb ik dan maar twee fietszoektochten in Oostkamp uitgestippeld, daar wordt deze zomer een vervolg aan gebreid!"

André: "Na de annulatie was er plots veel tijd om andere zaken te doen en pas dan merk je hoeveel tijd je er ieder jaar instopt. Het was idd onwennig en vrees dat de routine zou verdwijnen."

2021 dreigde alweer niets te worden maar dan begon de vaccinatie vlotter te lopen en kwamen er perspectieven. Toch valt de datum, 18-19 juni, tussen wal en schip. Het wordt dus een Nacht zonder volksfeest…Ik veronderstel dat aanwezig blijven op de scene belangrijkst was…

André: "Voor mij waren er twee zaken belangrijk. Ten eerste dat de lopers opnieuw aan een echte wedstrijd konden deelnemen en ten tweede dat er toch iets te beleven viel in Torhout."

Dirk: "Door de ervaring van vorig jaar wisten we van bij de start dat we alternatieven achter de hand moesten houden, het uitgangspunt was dus anders. We hebben lange tijd gehoopt dat de verminderde intensiteit van de pandemie en het inzetten van vaccinaties tegen juni veel mogelijk zou maken. Daarin hebben we ons vergist en het verklaart ook waarom we pas eind april beslist hebben dat er geen 'Nacht' kon georganiseerd worden. Van de nood een deugd maken is wat we nu doen. Van één nachtelijke feestorganisatie op vrijdag schakelen we nu over op een tweedaagse met wandelen op zaterdag 19 juni en lopen op zondag 20 juni. Door het aanbod ruim genoeg te maken, hopen we toch heel wat wandelaars en lopers een reden te geven om naar Torhout af te zakken."

De 100 kilometer ultralopen doet opnieuw zijn intrede. Waarschijnlijk geïnspireerd door de documentaire over Jean Paul Praet op televisie maar heeft deze wedstrijd ook een realistisch draagvlak? Hoeveel Belgen doen aan ultralopen? In de glorieperiode van Jean Paul Praet waren er ook een rits lokale lopers. Hoe is dat nu?

André: "Het was Stijn Bonny die de 100  opnieuw ter sprake bracht, waarvoor dank. Dus zeker niet alleen de reportage. Er zijn nu opnieuw meer ultralopers maar die zullen wel wat "gemasseerd" moeten worden om aan officiële wedstrijden mee te doen. Nieuwkomers weten bijvoorbeeld nog niet dat enkel officiële wedstrijden in aanmerking komen voor de statistieken. Lokale lopers? kunnen snel gekweekt worden t.t.z. als ze weten dat er in 2022 opnieuw een 100 is dan zullen er wel een pak zijn die zich hier specifiek op voorbereiden."
"De 100km ultraloop kan snel terug "wereldberoemd" worden indien er een viertal Torhoutse ondernemers de handen in elkaar zouden slaan...
We hebben nog de knowhow en de naam, alleen het kapitaal ontbreekt ons. Maar vandaag al kreeg ik de vraag van buitenlandse ultralopers of we ook in 2022 de 100 organiseren. Dus zeker interesse genoeg."

Dirk: "Ik heb geen zicht op het potentieel van ultraloopwedstrijden, maar het is inderdaad een beetje meesurfen op de mediabelangstelling die Jean-Paul Praet kreeg naar aanleiding van de mooie reportage die Ruben Van Gucht maakte. Toch merk ik ook dat allerlei soorten van trailruns veel volk aantrekken en dat daar ook ultra- afstanden gelopen worden. Een revival zit er misschien wel in, vandaar dat ons initiatief dit jaar een voorzichtige nieuwe start kan opleveren."