Docente Hogeschool VIVES gaat in Cambodjaanse scholen werken rond ‘active games en active learning’

Patrick Demarest

03/12/2015
cultuur/onderwijs

DSC_0281

Sofie De Rijck (Torhout) vertrekt op 6 december voor 2,5 weken naar Cambodja in kader van haar opdracht als lector Lichamelijke opvoeding en bewegingsrecreatie aan Hogeschool VIVES voor toekomstige leraren in de campus Tielt en Torhout en als ankerfiguur internationalisering in campus Torhout. In Cambodja, meer bepaald in Chup Vary (nabij Siem Reap), zal ze in scholen werken rond ‘active games en active learning’ en in Phnom Penh zal ze contacten leggen voor een toekomstige wederzijdse uitwisseling van studenten en docenten. Het is de bedoeling om samen met de leerkrachten een andere methodologie aan te bieden aan de leerlingen in de lagere en secundaire school waardoor ze op een actieve manier gaan leren en meer betrokken zijn tijdens de lessen.  Als master Lichamelijke opvoeding is Sofie ervan overtuigd dat sport en spel naast een bepaald doel ook een middel kunnen zijn om naast motorische vaardigheden ook cognitieve en sociale vaardigheden aan te leren. Door gerichte spelvormen aan te bieden kan op een actieve manier leerstof aangeleerd en/of verwerkt worden.

DSC_0269

In februari 2015 was Sofie voor VIVES op mobiliteit in Cambodja. Ze bezocht de studenten, die stage liepen in een lagere en secundaire school, en verschillende onderwijsinstellingen en organisaties doorheen het land op zoek naar toekomstige stagemogelijkheden. Ze observeerde heel veel, had boeiende contacten en deed aan netwerking.

DSC_0320

De provincie West- Vlaanderen stimuleert de mobiliteit van docenten aan hogescholen en voorziet hiervoor subsidies. Ook Sofie kreeg voor deze mobiliteit een subsidie.