Een luisterend oor

Patrick Demarest

28/04/2020
Actua

Carine D’Hondt heeft 25 jaar ervaring als verpleegkundige op intensieve zorgen en als hoofdverpleegkundige in een woon- en zorgcentrum, volgde aan de Academie voor Integratieve Psychologie een driejarige opleiding tot psychotherapeute en is dus nu psychotherapeute. Wij vroegen haar hoe zij de corona quarantaine ziet?

 

 

"Fijne momenten met je gezin of huisgenoten, een huis vol leven … het is niet voor iedereen weggelegd in deze coronatijden.

Voor de experts is het zonneklaar: nù is het moment om te investeren in geestelijke gezondheidszorg. Want hoe langer we in ons kot moeten blijven, hoe meer verhalen over eenzaamheid opduiken.

We volgen dagelijks het nieuws op de voet en we vragen ons af wanneer deze nachtmerrie zal eindigen.

Nu we tussen enkele vierkante meters ons leven moeten leiden, komt de eenzaamheid bij velen hard aan. Veel meer mensen dan vroeger zijn nu angstig, geïsoleerd of eenzaam. Voor velen bestaan de dagen uit opstaan, het nieuws volgen en ’s avonds terug gaan slapen. Maar soms stopt het daar niet bij en liggen we ’s nachts te piekeren over wanneer we onze kinderen en kleinkinderen terug mogen zien, zal ons huwelijksfeest kunnen doorgaan, zullen we financieel de eindjes aan elkaar kunnen blijven knopen, wanneer mogen mijn ouders onze pasgeboren baby komen bewonderen,…?

Voor alleenstaanden is het vaak nog zwaarder dan voor gezinnen. Ahoewel een gezin met kinderen op een appartementje het nu ook niet altijd gemakkelijk heeft. Het blijft een uitdaging om kinderen dag in dag uit een leuke en afwisselende bezigheid aan te bieden.

We hebben af en toe wel een telefoongesprek, soms een videocall, maar dit is niet hetzelfde als een goeie babbel. En dit geldt zeker voor familie en vrienden. Die wil je gewoon zien en bij je hebben. We missen het om iemand te kunnen aanraken of in de ogen te kijken.

Heb je het niet gemakkelijk, weet dan dat een goed gesprek, een luisterend oor soelaas kan brengen. Mijn praktijk blijft open. We houden het veilig maar een goed gesprek is altijd mogelijk. Ik kan ook op gesprek komen bij u thuis. Ook hier houden we het veilig.

Ik ben steeds bereikbaar via Gsm 0499 74 65 60. Ik help je graag verder."