Geen lokale mondmaskerplicht meer vanaf 1 juli

Patrick Demarest

29/06/2021
Actua

Rekening houdend met de stijgende vaccinatiegraad, de positieve evolutie van de coronacijfers en de versoepelingen van de federale coronamaatregelen, schaft het Lokaal Bestuur Torhout ook de lokale mondmaskerverplichting af vanaf 1 juli 2021. Dat werd beslist op de gemeenteraad van 28 juni.

(In openbare gebouwen blijft het mondmasker verplicht)

Meer dan 80% van de te vaccineren personen kreeg in Torhout zijn 1ste prik, 47% werd al volledig gevaccineerd.  De coronacijfers zelf blijven sterk dalen.

Aangezien de cijfers de goede kant opgaan en de federale maatregelen verder versoepelen, schaft het lokaal bestuur de lokale verplichtingen m.b.t. de mondmaskerplicht terug af vanaf 1 juli 2021.

De bijkomende verplichting was van toepassing op een aantal drukke plaatsen. Het gaat om de omgeving van het speelplein en het begin van de Torendreef in Groenhovebos, de stationsomgeving en de plaatsen waar kinderen en jongeren afgezet worden voor deelname aan jeugd- en/of sportkampen, buitenschoolse kinderopvang, school en speelpleinwerking.

Uiteraard blijven de maatregelen van de hogere overheden steeds gelden. Zo blijft de mondmaskerplicht behouden in bijvoorbeeld winkels, horecazaken (behalve voor klanten die aan hun eigen tafel zitten), stations, in openbare gebouwen (zoals het stadskantoor, het Vrijetijdshuis en de bibliotheek) en in het recyclagepark (waar de minimale afstand van 1,5 meter niet gerespecteerd kan worden). Voor een overzicht van de federale maatregelen wat betreft de mondmaskerplicht verwijzen we door naar www.info-coronavirus.be/nl/mondmasker/, voor de provinciale maatregelen naar www.west-vlaanderen.be/corona/maatregelen.

Burgemeester Kristof Audenaert: "Nu de vaccinatiecentra op volle toeren draaien en de cijfers positief evolueren, kunnen we de lokale verplichtingen afschaffen. We rekenen uiteraard nog steeds op het verantwoordelijkheidsgevoel en het gezond verstand van onze inwoners en bezoekers."