Gratis tentoonstelling AARDE@WORK tot en met 31 juli

Patrick Demarest

10/12/2023
Actua

Op zaterdag 9 december opende het lokaal bestuur in het kasteel Ravenhof de nieuwe tentoonstelling AARDE@WORK, 40 jaar Museum Torhouts Aardewerk. Deze tijdelijke tentoonstelling vertelt het boeiende verhaal van het aardewerk in Torhout en loopt tot 31 juli. Een bezoek aan de tentoonstelling is gratis.

Dag op dag 40 jaar geleden werd het eerste museum voor Torhouts Aardewerk plechtig geopend, toen nog op de zolder van het stadhuis - het huidige Vrijetijdshuis, onder burgemeester Windels. De opening van de huidige tentoonstelling is het startschot van een feestjaar vol aardewerk. De nieuwe tentoonstelling vertelt onder andere het verhaal van de laatste legendarische pottenbakker van de stad: Amand Maes. Via foto's en heel wat herkenbare anekdotes ervaart de bezoeker de geschiedenis en het belang van het Torhouts aardewerk voor de stad. 

Schenking Nossegem

De nieuwste collectie 'Nossegem', een schenking van maar liefst meer dan 500 stukken aardewerk door de nazaten van de familie Galland-Lagae, krijgt een ereplaats. De schenking betekent een enorme verrijking voor de huidige, toch al zeer uitgebreide vaste collectie. Over die schenking verschijnt in het voorjaar van 2024 een publicatie.


Workshops in het museum

Dat het aardewerk in Torhout verder leeft, bewijzen de hedendaagse keramisten. We laten verleden en heden graag in elkaar samenvloeien en plannen in 2024 dan ook verschillende unieke workshops waar aardewerk centraal staat, denk maar aan een workshop pottenbakken, een lezing, … Hiervoor wordt de oude balieruimte van het museum ingericht als keramiekatelier. Meer info hierover volgt nog.


Unieke postzegels  

De KVBP Torhoutse Postzegelkring maakte naar aanleiding van de 40ste verjaardag een reeks unieke postzegels over het aardewerk. De verkoop hiervan start op 9 december. Je kan terecht bij Daniël Desloovere via 050 22 14 82 of desloovere.daniel@skynet.be.


Schepen van Cultuur Lieselotte Denolf: "We nodigen jullie allen uit om samen met ons deze 40ste verjaardag te vieren. Kom kijken naar een uniek stukje geschiedenis van de stad, bewonder de nieuwe schenking 'Nossegem'' en schrijf je met familie of vrienden in voor een workshop bij onze getalenteerde keramisten." 


Praktische info

  • Gratis tentoonstelling
  • Van 9 december tot en met 31 juli
  • Museum Torhouts Aardewerk - Ravenhofstraat 5, Torhout
  • Buiten het seizoen - open op woensdag, zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.30 uur
  • Juli en augustus - open van woensdag tot en met zondag van 13.30 tot 17.30 uur
  • Wil je de tentoonstelling buiten de openingsuren met een gids bezoeken? Contacteer het Vrijetijdshuis via 050 22 07 70 of vrijetijdshuis@torhout.be.