Help koninginnen van de Aziatische hoornaar vangen

Patrick Demarest

27/01/2024
Actua

Het Lokaal Bestuur Torhout zoekt vrijwilligers om te helpen bij het vangen van koninginnen van de Aziatische hoornaar. De opkomst van de Aziatische hoornaar is namelijk slecht nieuws voor onze honingbijen. Afgelopen zomer ging het Lokaal Bestuur Torhout samen met de provincie West-Vlaanderen en Regionaal Landschap Houtland & Polders de strijd aan met deze exoot door een grootschalige verdelgingsactie uit te rollen. In maart start het tweede deel van de campagne: het preventief vangen van uitvliegende koninginnen. Kom op 24 februari naar de workshop in het Stadskantoor en help de opkomst van de Aziatische hoornaar te stoppen.

(Foto Lokaal Bestuur Torhout)

Binnenkort worden de koninginnen van de Aziatische hoornaar wakker uit hun winterrust. Tijdens het voorjaar vliegen ze rond om hun nesten te maken en nakomelingen te voeden.  Later in het jaar nemen de werksters die taken over en groeit het nest uit tot een grote, georganiseerde kolonie. Het is dan ook cruciaal om in het voorjaar zoveel mogelijk van de rondvliegende koninginnen te vangen. Op die manier probeert men het aantal te verdelgen nesten in de zomer te verminderen.

Hoe doen ze dat?

In de periode maart - april, zetten ze vallen uit op weloverwogen locaties. Die vallen zijn zo gemaakt dat ze zo selectief mogelijk koninginnen van de Aziatische hoornaar lokken en vangen. Zo vermijden ze dat de bijen en insecten die ze willen beschermen niet sterven als bijvangst. Het engagement van de vrijwilligers bestaat dus niet enkel uit het plaatsen, maar ook uit het monitoren en controleren van de vallen.


Wat vragen we van jullie?

 

  1. Beschikbaarheid in de periode maart – april om je val dagelijks op te volgen.
  2. Bijvangst op een correcte manier opnieuw vrijlaten.
  3. Diervriendelijk ‘euthanaseren’ van de Aziatische hoornaars door ze te bevriezen.
  4. Bijhouden van data die interessant kan zijn om het project bij te sturen waar nodig.
  5. Bijvullen van lokvloeistof voor de val.

Wees gerust, als je de instructies goed volgt, kom je niet in rechtstreeks contact met ‘wakkere’ Aziatische hoornaars.

"Sinds vorige zomer kent wellicht iedereen de Aziatische hoornaar. Er werd volop ingezet op de bestrijding van deze invasieve insectensoort. Voor de mens zijn ze nauwelijks gevaarlijk, behalve als ze voelen dat hun nest wordt bedreigd. Vooral onze honingbijen, maar ook andere nuttige insecten, worden het slachtoffer van deze grote wespensoort. Als we nog willen smullen van lekkere honing van onze imkers, is het van groot belang om hen een handje toe te steken in het beschermen van hun bijenkasten. In het voorjaar willen we dan ook samen met hen en heel wat vrijwilligers inzetten op het vangen van de koninginnen van de Aziatische hoornaar. Elke koningin die wordt gevangen, is een groep van 1.000 Aziatische hoornaars minder in de zomer. Aarzel niet en schrijf je in voor onze workshop! Zo word je een expert in de Aziatische hoornaar en kan je onze imkers helpen hun bijenkasten te beschermen," vertelt Elsie Desmet, schepen van Leefmilieu.   

Schrijf je in voor de workshop

Wil je graag helpen en/of wil je meer weten over de campagne? Schrijf je in voor de workshop door te mailen naar ruimte@torhout.be en te laten weten met hoeveel je aanwezig zal zijn. De workshop gaat door op 24 februari tussen 10 en 12 uur in het Stadskantoor. Iedereen welkom!