Kastelen- en abdijenjaar in Torhout vanaf 1 juni

Patrick Demarest

31/05/2024
Actua

2024 is het jaar van Kastelen en Abdijen. De drie Torhoutse kastelen worden de hele zomer met een veelzijdig programma in het zonnetje gezet. Verwacht je aan concerten, yoga, lekker eten, rondleidingen én een unieke manier om naar de sterren te kijken. Of de kastelen al hun geheimen zullen prijsgeven, kunnen we niet beloven.

 

Westtoer bombardeerde 2024 tot Kastelen- en Abdijenjaar. Het kasteel Ravenhof, het kasteel d'Aertrycke en het kasteel van Wijnendale spreken in Torhout nog steeds tot de verbeelding. Vandaag is enkel het kasteel Ravenhof publiek toegankelijk. Het gebouw huisvest het Museum Torhouts Aardewerk. Het team van het Vrijetijdshuis creëerde een programma rond de verschillende kastelen, dit loopt van 1 juni tot en met 23 augustus.


"We laten het prachtige erfgoed in onze regio schitteren en maken er samen een geweldig Kastelen- Abdijenjaar van", aldus schepen van toerisme Elsie Desmet.

 

Zaterdag 1 juni: Elusive

Op zaterdagavond 1 juni staat een klassiek optreden gepland met 4 topmuzikanten, Sam Ista (marimba), Nick Ost (euphonium), Juan Ortega Saez (piano) en Hans Van Kerckhoven (viool). Zij brengen, met beeld en muziek, de wereld van de Kastelen en Abdijen in cultuurcentrum de Brouckere.

 

Zondag 2 juni: aperitiefconcert in park Ravenhof

Op zondag 2 juni wordt het genieten met een bijzonder aperitiefconcert in de tuin van park Ravenhof. Met zicht op het kleine kasteel, brengt het gitaarkwartet 'Four Times a Lady' hun nieuw album 'Danse d'eau' tot leven. Dit doen ze in het gezelschap van de pianist/componist Florestan Bataillie die er zijn EP 'Umami' komt voorstellen. Florestan wordt hierin bijgestaan door woordkunstenaar Ingeborg Vandenbroucke die de muziek een extra dimensie geeft met haar teksten.

 • Locatie: Ravenhof park - bij slecht weer gaat het concert door in Club de B
 • Tijdstip: zondag 2 juni om 11 uur
 • Kostprijs: gratis
 • Extra info: geen reservatie mogelijk, zitplaatsen beschikbaar

 

Zondag 2 juni: Yoga in stijl

Neem op zondag 2 juni deel aan unieke yogasessies in Torhout. Provinciedomein d'Aertrycke laat speciaal voor het openingsweekend van 'Kastelen en Abdijen' yogasessies toe op het domein rond het kasteel de Maere. Kom genieten van het fantastische uitzicht terwijl je geest en lichaam vrij maakt.

 • Locatie: kasteel d'Aertrycke
 • Tijdstip:
  • 2 sessies van 9 tot 10.15 uur
  • 2 sessies van 10.45 tot 12 uur
 • Kostprijs: gratis
 • Extra info: beperkte plaatsen per sessie, maximum van 4x15 inschrijvingen
 • Inschrijvingen: https://forms.office.com/e/GtaPhBaDpn

 

Zaterdag 27 en zondag 28 juli: rondleidingen op het domein van kasteel Wijnendale

Kom op zaterdag 27 of zondag 28 juli naar het kasteel van Wijnendale voor een uitzonderlijke rondleiding. Ga mee met een gids die je zal vertellen over de rijke geschiedenis van dit domein. Daarna ga je over de slotgracht recht het kasteel binnen waar de kasteelheer Jérôme Matthieu de Wynendaele zelf de geschiedenis van het kasteel zal vertellen. Een unieke ervaring! Plaatsen beperkt.


Maandag 29 juli: rondleidingen op het domein van kasteel d'Aertrycke

Speciaal voor het themajaar Kastelen en Abdijen, en heel uitzonderlijk, vinden op maandag 29 juli 2 unieke rondleidingen plaats in provinciedomein d'Aertrycke. De rondleiding omvat een korte wandeling door het domein met passende uitleg van brigadechef Stefaan Verplancke, gecombineerd met een unieke rondleiding in het kasteel zelf door niemand minder dan twee leden van de familie 'de Maere d'Aertrycke', die effectief in het kasteel hebben gewoond. Kom luisteren naar de anekdotes die zij vertellen over het leven in het kasteel en op het domein.

 • Locatie: kasteel d'Aertrycke
 • Tijdstip:
  • Van 10 tot 12 uur
  • Van 14 tot 16 uur
 • Kostprijs: gratis
 • Extra info: beperkte plaatsen per sessie! Per sessie maximaal 50 personen
 • Inschrijvingen: https://forms.office.com/e/qqvsffMVNe  


Vrijdag 9 augustus: Night at the Castle

Sterrenkijken op het domein van kasteel Wijnendale

In samenwerking met de volkssterrenwacht Cozmix organiseert Lokaal Bestuur Torhout op een unieke locatie een sessie voor mensen die gepassioneerd zijn door sterrenkunde. Kom vanop de boomgaard van kasteel Wijnendale kijken naar het firmament door een telescoop. Observeer Saturnus en de jaarlijkse meteorenzwerm Perseïden en krijg uitleg over alle planeten en sterrenstelsels.

 

Maandag 19 tot en met vrijdag 23 augustus: Bassud@Ravenhof

Michèlle en Jan, eigenaars van Torhouts toprestaurant Bassud nemen in de zomer van 2024 voor een korte periode hun intrek in de romantische en huiselijke setting van kasteel Ravenhof, zijn omwalling en park. Lunchen in de Gobelinzaal, dineren in de art-decokamer of een korte rondleiding door het Museum Torhouts Aardewerk net voor het dessert? In dit concept kan het allemaal. Aan tafel krijgt de bezoeker, naast een menukaart, ook info en foto's over de bewogen geschiedenis van het kasteel. Kortom een unieke mengeling tussen het prachtig historisch kader en de meesterwerken op je bord. Van maandag 19 tot en met vrijdag 23 augustus. Inschrijven kan via www.bassud.be.

 • Locatie: kasteel Ravenhof
 • Tijdstip: Van maandag 19 tot en met vrijdag 23 augustus
 • Inschrijvingen: vanaf begin juni via bassud.be