Leerlingen Ten Parke stapten en trapten 8.500 km bijeen!

Patrick Demarest

28/06/2021
Onderwijs

Lokaal Bestuur Torhout zette dit schooljaar extra in op verkeersveiligheid in de schoolomgevingen. Zo startte op 20 april, na de paasvakantie, een pilootproject in Basisschool Ten Parke. De leerlingen die naar school stapten of trapten, spaarden digitale munten die ze konden omzetten in bijvoorbeeld een ijsje, een gratis zwembeurt of gewoon om iets te kopen bij een deelnemende handelaar.

 

Dit project past binnen het 10-puntenplan veilige schoolomgevingen dat het STOP-principe in praktijk wil brengen. Het STOP-principe geeft prioriteit aan de stappers en trappers, gevolgd door het openbaar vervoer. Personenwagens sluiten de rangorde.


Torhout telt 9 basisscholen. In één van die scholen, Ten Parke, startte na de paasvakantie een pilootproject. De leerlingen kregen er elk een tag die ze bevestigden aan hun fiets of boekentas. Als ze met de fiets of te voet naar school kwamen, registreerde de ontvanger aan de schoolpoort de tag. Ouders moesten de tags geregistreerd via een code en konden zo de evolutie volgen van het fiets- of wandelverkeer van hun zoon of dochter via het digitale platform van Buck-e.

Een leerling die vaak met de fiets of te voet naar school kwam, verdiende per rit een digitale munt (Buck). De bijeen gespaarde munten konden ze besteden bij de deelnemende lokale handelaars.

Het digitaal platform verzamelde een schat aan informatie tijdens het proefproject.

Resultaten periode van 20 april 2021 tot 24 juni 2021

Aantal deelnemers                              142 leerlingen

Aantal kilometers gefietst                    4.243 km

Aantal kilometers gewandeld               4.236 km

Bespaarde CO2 -uitstoot                      1.656 kg

Bespaarde liter brandstof                    712 liter

Vermeden kilometerbestand                8.479 km

Gespaarde digitale munten                915 Bucks (digitale munten)


De leerlingen van klas 6A spannen de kroon en verzamelden het meeste aantal gewandelde en gefietste kilometers. Zij worden gevolgd door de leerlingen van de klassen 6B en 3A.



"De leerlingen van de basisschool Ten Parke mogen heel trots zijn! Wat een resultaat! Maar liefst 8.500 km stapten en fietsten ze bijeen, schitterend! Met hoe meer kinderen we wandelen en fietsen naar school, hoe veiliger de schoolomgeving wordt. Daarnaast werken de kinderen samen aan een beter leefmilieu en blijven ze gezond en fit! Tijd nu om wat te genieten en de bucks in te ruilen voor een lekker ijsje of zwembeurt. En wees gerust … dit zullen ze halen met de fiets of te voet! Proficiat, allemaal! Jullie deden het heel goed! En volgend schooljaar gaan we samen met andere Torhoutse scholen voor nog meer fiets- en wandelkilometers naar school. Fijne vakantie", vertelt Elsie Desmet, schepen van mobiliteit.