Livestream voor WZC Sint-Augustinus

Patrick Demarest

28/02/2023
Actua

Cultuurcentrum de Brouckere brengt op maandag 13 maart om 14 uur muziek uit de sixties via livestream naar Woonzorgcentrum Sint-Augustinus.

(Francoise De Vreeze, directeur van Woonzorgcentrum Sint-Augustinus.)

Na 3 succesvolle edities wordt ook dit jaar opnieuw een concert gestreamd door Cultuurcentrum de Brouckere naar Woonzorgcentrum Sint Augustinus.

Op maandag 13 maart maken De Bonanzas er met hun nostalgische show ‘Old Time Favourites’ een sixtiesfeestje van in zorgcentra in Vlaanderen en Brussel. Vanuit Cultuurcentrum Het Perron (Ieper) laten ze de bewoners in hun vertrouwde omgeving meegenieten van golden oldies van The Everly Brothers, Elvis Presley, The Beatles, The Hollies,…

Interactie met het publiek op afstand

Ook ouderen die in een woonzorgcentrum verblijven, willen zich betrokken voelen bij culturele activiteiten. Cultuurconnect, het digitaal steunpunt voor de cultuur- en gemeenschapscentra, speelt als initiatiefnemer in op die behoefte met een livestreamaanbod voor cultuurhuizen naar woonzorgcentra in Vlaanderen en Brussel.

Speciaal voor deze voorstelling neemt de camera het publiek in de woonzorgcentra mee voor een blik achter de schermen. Wat gebeurt er in de artiestenloge net voordat De Bonanzas het podium betreden? Een primeur, alleen voor de livestreamkijkers!

Samenwerking Cultuurcentrum de Brouckere en Woonzorgcentrum Sint-Augustinus

Cultuurcentrum de Brouckere en Woonzorgcentrum Sint-Augustinus verzorgen de cultuurbeleving en gebruiken hun expertise om bij te dragen aan de totaalbeleving.

Het Cultuurcentrum ondersteunt het Woonzorgcentrum op technisch vlak (zoals geluidsversterking en het aanbieden van een groot scherm) terwijl het Woonzorgcentrum zorgt voor de omkadering van het concert.

 

"Livestreaming zorgt ervoor dat heel wat drempels om te genieten van cultuur bij onze bewoners verdwijnen. Ze genieten van de voorstelling en voelen zich verbonden met het live publiek en het live optreden", zegt Francoise De Vreeze, directeur van Woonzorgcentrum Sint-Augustinus.


"De sfeer in een concertzaal beleven, het is voor veel mensen vanzelfsprekend. Voor ouderen in woonzorgcentra is dit sowieso al niet evident. Voor de bewoners van Woonzorgcentrum Sint-Augustinus komt daar op maandag 13 maart verandering in, want ze kunnen die namiddag nog eens een cultuurvoorstelling bijwonen vanop de eerste rij via livestreaming", aldus Lieselotte Denolf, schepen van cultuur.

"We zijn dankbaar dat we dit met de hulp van Cultuurconnect kunnen organiseren in ons Woonzorgcentrum", zegt Joost Cuvelier, schepen van ouderenzorg. Hij voegt hieraan toe: "Op die manier draagt de technologische evolutie bij tot ouderenzorg en tot het doorbreken van het isolement van ouderen."

Ook na corona blijft livestreaming belangrijk voor de bewoners. Zij kunnen op deze manier een optreden bijwonen, zonder de verplaatsing naar het Cultuurcentrum fysiek te moeten maken. Tegelijk krijgt het Cultuurcentrum de kans om kennis te maken met een nieuw publiek in zorginstellingen, dat het anders moeilijk bereikt. Een win-win dus!