Marleen Ryckewaert nieuwe voorzitter Rode Kruis Torhout

Patrick Demarest

12/03/2023
vereniging

Na twee jaar zoeken, is er eindelijk een nieuwe voorzitter voor de Rode Kruis afdeling Torhout gevonden. Twee jaar kreeg de afdeling ondersteuning van de provinciale zetel van het Rode Kruis, in de persoon van Axel Daenekindt, Rode Kruis regiovoorzitter van Noord West-Vlaanderen. Nu wordt Marleen Ryckewaert, spoedgevallenverpleegkundige in AZ Delta Campus Rembert Torhout, de nieuwe voorzitter. 

(De nieuwe voorzitter werd onmiddellijk in de bloemetjes gezet.)

Marleen heeft jarenlange ervaring als spoedgevallenverpleegkundige en is tevens ambulancier bij de brandweerpost van Torhout.

Bestuursleden gezocht

Marleen Ryckewaert: "Momenteel zijn er nog twee bestuursleden actief, namelijk Rik Bonte die verantwoordelijk is voor de Public Relations en Rita Dewulf, die verantwoordelijk is voor de bloedafnames in Torhout en Aartrijke (die onder de Rode Kruis afdeling Torhout valt). We zijn dan ook op zoek naar nieuwe bestuursleden om onze bestuursploeg te vervolledigen. We zijn concreet op zoek naar een secretaris, een penningmeester en verantwoordelijke vorming. Mensen die geïnteresseerd zijn mogen contact opnemen met Rik, Rita of mezelf."

Vrijwilligers

Rik Bonte: "Momenteel zijn we nog met 11 Rode Kruis vrijwilligers, actief binnen onze afdeling. Er zijn nog 6 EHBO vrijwilligers actief, dit is te weinig om EHBO bij evenementen te kunnen voorzien, hierdoor zijn we genoodzaakt om beroep te doen en samen te werken met de Rode Kruis afdeling Oostkamp. In een later stadium hopen we om deze EHBO-dienst terug te kunnen opstarten."

"Vorig jaar hebben we een EHBO-opleiding gegeven aan een 16-tal mensen, in samenwerking met Rode Kruis afdeling Kortemark. Hopelijk kunnen we deze opleiding dit jaar terug organiseren. Ook een 2-uren opleiding reanimatie en gebruik AED-toestel zit in de pijplijn."

Bloed geven

Rita Dewulf: "Het bloedgeven is nog altijd een groot succes binnen onze afdeling. We kunnen rekenen op onze bloedgevers, die 4 keer per jaar bloedgeven in de brandweerkazerne van Torhout en zorgden voor 874 bloedgiften in 2022, waarvan 38 nieuwe donoren en 255 bloedgiften in Aartrijke, waarvan 12 nieuwe donoren, die 4 keer per jaar bloedgeven in Aartrijke. Met een totaal van 1129 bloedgiften per jaar, zijn we toch wel een grote speler in het donorenlandschap."

De 5 vrijwilligers voor het bloedgeven zijn: Rita Tanghe, Gerard Roels, Johan Naeyaert, Marleen Vanden Bussche en Rita Dewulf. Recent heeft Rita Delahaye als vrijwilliger bloedgeven in Aartrijke afscheid genomen, wegens gezondheidsredenen.


Rode Kruis afdeling Torhout

Marleen Ryckewaert

Voorzitter

0486/91 42 17

marleen.ryckewaert@vrijwilliger.rodekruis.be

Rik Bonte                               

Public Relations

0473/31 15 49

rik.bonte@vrijwilliger.rodekruis.be / rikbonte@gmail.com

Rita Dewulf

Verantwoordelijke bloedgeven

0475/79 31 91

rita.dewulf@vrijwilliger.rodekruis.be /dewulf.rita@skynet.be