Muziek van Johannes Tourout op 11 mei

Patrick Demarest

08/05/2024
Actua

Op zaterdag 11 mei vindt in de Grote Kapel van het oud-hospitaal Ten Walle in Torhout een uniek toon- en proefmoment plaats rond de muziek van de Vlaamse polyfonist Johannes Tourout. De uitgave van een cd met muziek van onder andere Tourout vormt de aanleiding van dit bijzondere evenement. 

  

 

De identiteit van de 15de-eeuwse Vlaamse componist Johannes Tourout is lange tijd een mysterie gebleven. De naam hint naar zijn geboorteplaats, waarschijnlijk de stad 'Tourout' (Torhout) in het bisdom Doornik. Gezien het verbluffende vakmanschap van zijn composities is het verbazingwekkend dat er tot vandaag niet meer aandacht aan deze Vlaamse componist werd besteed. Johannes Tourout werkte als cantor aan de kapel van keizer Frederik III van Habsburg en zijn muziek werd bewaard en teruggevonden in handschriften in Midden-Europa.


Vandaag wint het oeuvre van Tourout steeds meer aan belang, dit in het bijzonder dankzij de Alamire Foundation, het Internationaal Studiecentrum voor Muziek in de Lage Landen. In samenwerking met Passacaille werd in 2022 een eerste cd met muziek van Johannes Tourout in Praag voorgesteld in aanwezigheid van burgemeester Audenaert en schepen Denolf (PAS 1124 - Cappella Mariana "Johannes Tourout - Portrait of an Imperial Cantor"). Recent volgde een tweede cd met muziek van Tourout en tijdgenoten als Gaspar van Weerbeke en Heinrich Isaac, eveneens in een opname door Cappella Mariana. Met de reeks Alamire Foundation Editions willen Passacaille en de Alamire Foundation het schitterende erfgoed uit de Lage Landen opnieuw in de kijker zetten.  


Onder leiding van de Torhoutse dirigent Jos Decloedt én met goedkeurende blik van de Praagse musicus en artistiek leider van Cappella Mariana, Vojtěch Semerád, een bijzonder grote naam in het milieu (https://www.vojtechsemerad.com), brengt het 21-koppige gelegenheidskoor Cappella Tourout op 11 mei 2024 een kort eerbetoon aan het oeuvre van de polyfonist. Naast die muzikale noot laat Jos Decloedt zijn bijzondere licht over de figuur van Tourout schijnen. En er is ook tijd voor een gesprek over Tourout en zijn muziek, waarbij Stef Coninx (Alamire Foundation) Vojtěch Semerád en de Poolse musicoloog prof. dr. Paweł Gancarczyk met elkaar in gesprek treden.


Na deze muzikale tijdsreis volgt een receptie en kan je de nieuwste cd aankopen. Naar aanleiding van dit event steken de Houtlandse Brouwers een van hun bieren in een nieuw jasje. 


Schepen van Cultuur Lieselotte Denolf: "Waar anders dan in de 19de eeuwse kapel van Ten Walle brengen we het best een eerbetoon aan 'onze' Johannes Tourout. Het wordt een uniek moment, passend bij een unieke componist! We zijn de organisatoren Jos Decloedt en Stef Conincx zeer dankbaar voor de vele voorbereidingen en de muzikale en inhoudelijke omkadering. Tot de 11de mei!"

 

Praktische info

  • Waar? Voormalig hospitaal Ten Walle (Kunstacademie), Bruggestraat 12
  • Wanneer? Zaterdag 11 mei om 10 uur
  • Het toonmoment is gratis, maar vooraf inschrijven is noodzakelijk via https://forms.office.com/e/FtW3xCVdBd
  • Plaatsen zijn beperkt! Inschrijven mogelijk tot en met 9 mei 2024.
  • Cappella Mariana & Vojtěch Semerád, Flemish Polyphony in Central Europe: Works by Tourout, Isaac & Weerbeke, Passacaille, maart 2024. Zie ook https://youtu.be/cmaHV7gNb0s
  • Bijzonder 'Tourout'-biertje gebrouwen door de Houtlandse Brouwers (https://www.houtlandsebrouwers.be/)