Nieuwe groenaanplantingen in Torhout

Patrick Demarest

08/12/2020
Natuur

Het najaar is het ideale moment om nieuwe aanplantingen uit te voeren. Ook in Torhout werden er de afgelopen tijd heel wat nieuwe planten in de grond gestoken.


Elsie Desmet, schepen van natuur en groen: "In ons meest recente stukje groen, ingesloten tussen de Bruggestraat, de Groene 62 en de spoorweg werd afgelopen zaterdag een symbolische plantactie gedaan waarbij 12 fruitbomen aangeplant werden in het kader van de geboorteboomplantactie. Voorafgaand werden reeds meer dan 250 stuks aan kleinfruit aangeplant op dezelfde site. Die is goed voor een meterslange smulhaag met frambozen, aalbessen, stekelbessen, taybessen, braambessen en jostabessen."

"In de Steenveldstraat maken we werk van de uitvoering van ons drevenplan dat enkele jaren terug werd opgesteld door het Regionaal Landschap Houtland. De Verloren Kost wordt gekenmerkt door talloze dreven. In oorsprong vooral voor de houtproductie, maar ondertussen vervullen deze bomenrijen talloze belangrijke functies. Om deze drevenstructuur te kunnen bewaren, wordt nu al werk gemaakt van nieuwe tussenaanplantingen van fladderiep. De Steenveldstraat wordt momenteel gekenmerkt door berken. Door ouderdom en ziekte moeten we af en toe een boom verwijderen. De aanplant van deze fladderiepen zal ervoor zorgen dat de drevenstructuur steeds wordt behouden. Op termijn, wanneer de iepen al mooi ontwikkeld zijn, zullen dan alle resterende berken worden gekapt. Vermits ook de berken in de Wijnendalestraat in diezelfde periode aangeplant zijn, passen we hier hetzelfde principe toe."


"Maar ook private eigenaars dragen hun steentje bij om Torhout een stukje groener te kleuren. In de omgeving van Groenhovebos werden tal van inheemse loofboomsoorten, streekeigen hagen, houtkanten en fruitbomen aangeplant door private eigenaars in samenwerking met het Regionaal Landschap Houtland, de Bosgroep Houtland, de Vlaamse Landmaatschappij en het Lokaal Bestuur Torhout. Op het domein The Paddock gaan deze winter nog 2200 bosboompjes de grond in. De trage weg aan de rand van dit domein is opnieuw toegankelijk waardoor wandelaars kunnen genieten van deze prachtige groene omgeving."