Ook Arno Debeir hield Torhoutse eer hoog op het BK veldrijden

Patrick Demarest

13/01/2015
sport

Tweedejaars nieuweling Arno Debeir pakte in Erpe-Mere zilver in het veldrijden. Daarmee vulde hij zijn eigen verwachtingen in. Een interview.

Arno Debeir werd geboren op 12 juli 1999 in Torhout en sloot als zevenjarige aan bij Houtland Atletiekclub waar hij deelnam aan wedstrijden…veldlopen. Na het veldlopen volgde de liefde voor de mountainbike toertochten. “In 2012 sloot ik mij als aspirant aan bij de Jonge Renners Roeselare en in de zomer van 2013 werd ik winnaar van het MTB-klassement ‘Kids Challenge’ en ook Vlaams kampioen MTB.”

En dan stak de liefde voor het veldrijden de kop op…

Arno: “In 2014 werd ik tweede op het Belgisch kampioenschap cyclocross in Waregem. Vanaf 1 september 2014 kon ik de overstap maken naar Lares Doltcini, de jeugdploeg van Sunweb Napoleon Games.”

15963093118_6d14653c47_b

Waarom heb je uiteindelijk gekozen voor cyclocross?

Arno: “Wegwedstrijden zeggen mij niet veel of het moeten klimwedstrijden zijn. Liever een parcours met balken, zand, trappen, hindernissen, dan kilometers lang op de weg te moeten fietsen.”

 Naast Klaas Vantornout en Jens Vandekinderen ben je een derde veldrijder in Torhout. Heb je veel contact met hen?

Arno: “Klaas Vantornout kom ik soms tegen op ploegtraining.  Geen contact met Jens.”

Hoe kijk je terug op het BK veldrijden?

Arno: “Hoe lastiger het parcours hoe beter voor mij. Jammer dat er heel wat veranderd werd aan de omloop. De balkjes lagen er uit, mijn favoriete stuk… en een hele lus die we ook niet moesten afleggen. Ik had een goede start en kon als vijfde het veld induiken. Het eerste deel van de wedstrijd reden Florian en ik vooraan en konden we afstand nemen van de rest. Ik ben blij met mijn zilveren medaille. Florian is de verdiende winnaar. Ik had dit verwacht en ben tot nu toe zeker tevreden met mijn zeven overwinningen en tien tweede plaatsen.”

IMG_138829913044567

Wat zijn je verdere ambities?

Arno: “Volgend jaar ben ik eerstejaars junior en moet ik wedstrijden rijden met jongens die een jaartje ouder zijn. Hopelijk kan ik mijn goede prestaties verder zetten en nog veel vooruitgang maken.”

Wat met de combinatie studeren- veldrijden?

Arno: “Ik studeer nu elektriciteit-elektronica, eerst mijn middelbaar afwerken en als het in de cross niet lukt dan misschien nog een verdere opleiding volgen.”

Ga je ook nog op de weg rijden?

Arno: “Volgende zomer zal ik zeker enkele MTB-wedstrijden afwerken, ook enkele wegwedstrijden, het liefst klimwedstrijden. Ik hou van zware hellingen.”